EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Медведев: Пълното безсилие на Тръмп

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Медведев: Пълното безсилие на Тръмп

mail09:50 | 03.08.2017прегледи 10759 коментарикоментари 0


    Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа вчера закон, с който по искане на Конгреса се въвеждат нови икономически санкции срещу Русия, но веднага се дистанцира от този по думите му "много несъвършен" текст, който може да провали усилията за затопляне на отношенията с Москва, съобщи Франс прес.
    Русия, която не дочака решението на американския президент, за да отвърне на хвърлената ръкавица, заяви, че мярката е опасна и може да разклати стабилността в света. Москва не изключи възможността да предприеме и други ответни мерки освен изгонването на няколкостотин американски дипломати.
    Тези санкции, които засягат най-вече руския енергиен сектор, целят да накажат Москва след обвиненията за намеса в американските президентски избори, както и за анексията на Крим и руските действия в Украйна. Текстът санкционира също така Иран и Северна Корея.
    Американската изпълнителна власт не скри резервите си преди приемането на новите санкции от Конгреса. Но американските конгресмени ги одобриха миналата седмица със съкрушително мнозинство и Тръмп реши да не налага вето, защото Конгресът е почти единодушен по тази тема и щеше лесно да го надвие.
    "Законът остава много несъвършен", се оплака американският президент в комюнике, след като постави подписа си под документа далеч от обективите на камерите. Той не се е чувал с руския си колега Владимир Путин преди обнародването на закона, уточни Белият дом.
    "Ограничавайки полето на действие на изпълнителната власт, този закон пречи на САЩ да сключат добри споразумения за американския народ и ще сближи Китай, Русия и Северна Корея", заяви той по отношение на въведения от парламентаристите механизъм, които си издействаха правото да застанат на пътя на президента, ако някога реши да отмени санкциите срещу Москва.
    "Въпреки тези проблеми, обнародвам този закон в името на националното единство", каза Тръмп.
    Още в петък, без да чака подписа на Тръмп, Москва обяви бъдещо драстично съкращаване на американското дипломатическо присъствие на руска територия. Вашингтон трябва да намали от 1 септември с две трети персонала си с посолството и консулствата.
    Руският премиер Дмитрий Медведев каза вчера, че законът за новите санкции означава "край на надеждите за подобряване на отношенията с новото американско правителство". Медведев заяви, че подписаният от американския президент Доналд Тръмп закон, с който се налагат нови санкции на Русия, слага край на надеждите за подобряване на отношенията между двете страни, съобщи Асошиейтед прес.
    "Правителството на Тръмп демонстрира пълно безсилие, като предаде изпълнителната си власт в ръцете на Конгреса по възможно най-унизителния начин", написа във "Фейсбук" Медведев.
    Според него на Русия е обявена търговска война, санкциите са победа на статуквото над Тръмп и още един начин за поставяне на американския президент на мястото му.
    "Това е опасна и недалновидна политическа линия, способна да подкопае стабилността (в света - бел. АФП), за която Москва и Вашингтон носят особена отговорност", каза в комюнике руското министерство на външните работи, цитирано от Франс прес.
    "Вече сме показали, че няма да позволим безответни враждебни действия и си запазваме правото да предприемем ответни мерки", допълни дипломатическото ведомство.
    Москва призовава Вашингтон "да се отърси от илюзиите и да разбере, че никаква заплаха, нито опит за оказване на натиск няма да накарат Русия да промени политиката си или да пожертва националните си интереси", се казва в комюникето.
    Избирането в Белия дом на магната на недвижими имоти породи надежда за подобряване на двустранните отношения, но това не се случи на фона на обвиненията за руска намеса в американските президентски избори и подозренията за тайни договорки между предизборния екип на Тръмп и Русия.
    "Отношенията са на най-ниското равнище от края на Студената война и може още да се влошат", повтори във вторник държавният секретар Рекс Тилърсън. Той ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров през уикенда в кулоарите на форум в Манила.
    Тръмп опита да успокои европейските съюзници, разтревожени от новите наказателни мерки, най-вече от една разпоредба, която може да доведе до санкции на европейски компании партньори на проекта за газопровод "Северен поток 2", който трябва да ускори преноса на руски газ към Германия от 2019 г. "Новата формулировка взема предвид забележките на европейските ни съюзници, които бяха решителни партньори в санкциите срещу Русия", каза Тръмп.
    Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че е "като цяло доволен" от това смекчаване, но обеща да отговори бързо на санкциите, ако засегнат европейските икономически интереси.

Директорът на „Роснефт“ Игор Сечин заяви, че новите санкции на САЩ, наложени срещу Русия, ще имат негативни последствия за САЩ и ще имат лош ефект върху големите американски енергийни компании, предаде Reuters.
„Санкциите ще започнат да дават обратен ефект върху тези, които ги налагат“, посочи Сечин. „Правомощията на президента на САЩ са ограничен и понякога изглежда, че тези санкции се налагат срещу него, а не срещу нас“, добави той. Сечин добави, че в тази ситуация той вижда добри последици за „Роснефт“.
„Що се отнася до негативните последици, бих казал, че американските санкции започват да работят срещу нашите американски партньори. Що се отнася до положителните , ще ги научите в следващите четири седмици“, добави той без да уточни.
По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа новите санкции срещу Русия, действие, което Москва определи за пълномащабна търговска война, която ще сложи край на надеждите за по-добри отношения с Вашингтон.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че отношенията между Вашингтон и Москва са достигнали до най-ниски и много опасни равнища, след като одобри новия пакет санкции срещу Русия, гласувани от Конгреса, предаде Франс прес. „Нашите отношения с Русия са на исторически най-ниски и много опасни равнища“, написа Тръмп на страниците на социалната мрежа „Туитър“.

„Може да благодарите на Конгреса, същите хора, които не могат да гласуват промени в здравеопазването“, добави той, посочвайки скорошното си поражение в Сената, където се опита да представи планове за здравна реформа.


Тагове: Медведев, Тръмп
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg