EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Медведев предупреди Путин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Медведев предупреди Путин

mail14:10 | 17.06.2011прегледи 691 коментарикоментари 0


Руският президент Дмитрий Медведев предупреди днес, че Русия може да изпадне в период на стагнация и че страната трябва да избегне едноличното управление, предаде Ройтерс. В реч, съдържаща критики към премиера Владимир Путин, Медведев заяви, че до 1 август правителството трябва да преразгледа своя "прекалено скромен" план за приватизация. Като изрази опасение от доминиращата позиция на държавните компании, президентът на Русия даде срок до есента на държавните служители да напуснат бордовете на държавните компании.
В речта си на пленарно заседание на Петербургския икономически форум Дмитрий Медведев подчерта, че Русия трябва бъде по-настойчива в модернизацията, независимо от това кой е на власт, и да не разчита толкова много на високите цени на енергийните носители. В противен случай страната ще се изправи пред икономически проблеми, когато цените на петрола спаднат, предупреди Медведев. Той добави, че "тази прословута стабилност може да крие зад себе си период на стагнация".
Коментарите на Медведев вероятно ще засилят спекулациите за разногласия между него и премиера Путин, който издигна като свое протеже Медведев на президентските избори през 2008 г., посочва Ройтерс. Агенцията припомня, че и двамата не са обявили дали ще се кандидатират на президентските избори през март догодина. Според политолози връщането на Путин на президентския пост може да стане предвестник на период на стагнация в руската икономика, тъй като той е по-малко склонен на либерални реформи отколкото Медведев, съобщава Ройтерс. В речта си пред Петербургския икономически форум - руски еквивалент на форума в Давос - Дмитрий Медведев заяви, че неговият стратегически избори е в полза на доминиращата позиция на частните предприемачи и частните инвеститори, допълва ИТАР-ТАСС. Той подчерта, че строителството на държавен капитализъм и разпределянето на икономиката в планови петилетки не са негов избор. Според него е необходимо държавата да създаде такава система за социална защита и обществени услуги, която да
стимулира раждаемостта. За модернизацията на Русия Дмитрий Медведев предложи пет последователни стъпки: засилване на процеса на приватизация, децентрализация на властта и използване на федерализма като "конкурентно преимущество", подобряване на работата на съдебната власт, постоянно "затягане на примката около врата на корупцията" и създаване на световен финансов център в Москва. В частност Медведев заяви, че има намерение да въведе по-строга процедура за подбора на съдии и за наказания за техни неправомерни действия. Руският президент разкри, че в близко бъдеще ще бъде взето решение за отменяне на ограниченията срещу търгуването с руски ценни книжа на фондовите борси в чужбина.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1055