EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Медведев за съдбата на Росатом

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Медведев за съдбата на Росатом

mail11:15 | 03.12.2012прегледи 472 коментарикоментари 0


"Росатом" е държавна корпорация от особен вид, която ще продължи да съществува в тази си форма доста дълго. Това заяви руският президент Дмитрий Медведев в интервю за вестник "Комерсант".

По време на своя престой в Кремъл Медведев критикуваше държавните корпорации. "Няма да плача, когато те си свършат работата. Те са просто инструмент, юридическа обвивка, която не се използва в други страни", сподели той.Медведев заяви, че съдбата на държавните корпорации ще бъде различна. Според него някои от тях ще се превърнат в нормални акционерни компании, като например "Роснано". Други две - "Олимпстрой" и Фонд ЖКХ – ще напуснат икономическата сцена, след като приключат задачата, за която са създадени. Медведев все пак признава, че с последната нещата могат да се проточат, защото има много работа по модернизацията на инфраструктурата и жилищния фонд в Русия. "Но рано или късно тя ще приключи своята дейност и ще бъде ликвидирана", обещава премиерът.

Но съществуват и други държавни корпорации, както казват юристите, корпорации sui generis, т.е. особен вид, посочва Медведев."Такава и "Росатом". Тя не е просто търговска структура, нейната дейност не е насочена само към развитието на бизнеса или решаването на социални задачи", отбелязва министър-председателят.

"Тази структура обединява както стопански, така и управленски структури: тя върши отчасти работата на министерство, отчасти задачите на бизнес компания. Такава е спецификата на ядрената енергетика и на ядрените технологии с двойно предназначение. По тази причина тя ще се запази като държавна корпорация доста дълго време", подчертава Медведев.Той посочва, че най-сложната държавна корпорация е "Ростехнологии", защото управлява най-много имущество и служители. "Тук имам много въпроси, макар че самият аз подписах указа за нейното създаване, откакто станах президент", заяви Медведев, добавяйки, че "Ростехнологии" трябва да покаже своите най-добри страни и едва след това да се вземе решение за неговата съдба.

БГНЕС припомня, че в края на 90-те години на ХХ век руското общество беше дълбоко разочаровано от провелата се приватизация от правителствата на Борис Елцин. В същото време тогавашните анализи на водещи икономисти показаха, че частната собственост няма необходимите сили, за да развие водещите и високотехнологични отрасли на руската икономика, които могат да дръпнат страната напред и да я наредят сред водещите икономически сили.Тези надежди бяха отлично почувствани от току-що дошлия на власт Владимир Путин и неговата команда. През неговия мандат значително се засили ролята на държавата в икономиката. Израз на активното участие на държавата в икономическите процеси стана създаването на държавните корпорации, особено във високотехнологичните отрасли – ядрена енергетика, нанотехнологии и др., но също така и в суровинния и банковия сектори - "Роснефт" и "Внешикономбанк". /БГНЕС


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg