EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мегафонът само в краен случай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мегафонът само в краен случай

mail16:45 | 29.05.2012прегледи 329 коментарикоментари 0


Земетресенията не убиват, това го правят сградите, заяви директорът на Главна дирекция "Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението" комисар Николай Николов пред bTV. Нов трус бе усетен в западната част на България. Земетресението с магнитуд от 3,8 степен бе регистрирано в 10,23 часа, съобщи Националният институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките.
Николай Николов заяви, че през тази нощ са получени седем сигнала за наводнени мазета и къщи. Като цяло обаче обстановката в страната е спокойна. Комисарят добави, че от 4 дни се наблюдават всички критични точки по реките. Следи се внимателно дали водите не се покачват опасно. В момента се изпуска язовир „Студена”, а с него и още няколко водоема. Това се случва от няколко дни, за да не се плаши населението, уточни Николов. Той добави, че предварителната подготовка помага много при евентуално земетресение. Друго важно нещо е хората да запазят самообладание. Николов припомни, че всяка институция или фирма веднъж годишно трябва да отиграва ситуация на поведение при бедствие. Това е особено важно за училища и детски градини. Според него така се избягват паниката и хаосът, които настъпиха при силния трус в Перник.
Тази година в България ще се проведат 4 учения, в които земетресението е част от сценария. В края на следващия месец пък ще бъде организирана тренировка, при която ще се имитира покачване на водите на Дунав и заливане на част от градовете по реката.
"Друг проблем е, че нямаме култура на застраховане", отбеляза комисарят и допълни: "Дори и аз забелязах, че нямам полица, предпазваща ме от земетресения".
Николов обясни още, че в складовете на ГДПБЗН има достатъчно палатки, завивки, храна и вода, за да се реагира бързо при природно бедствие.
Директорът на бившата служба „Гражданска защита” разкри, че мегафонът няма да бъде използван постоянно. Преди дни стана ясно, че при трусове над 4 по скалата на Рихтер полицейски патрули ще успокояват хората с мегафон.
„Не е нужно да пускаме сирените и да внасяме паника сред населението. Това може да доведе до инфаркт дори”, каза Николов.
Той обясни, че дезинформацията на перничани е довела до паниката в града. Слухът, че язовирната стена на „Студена” се е напукала е накарала местните да тръгнат към София или да се качват на по-високи места. Именно след това премиерът Бойко Борисов е решил да се използва мегафон.
Николов се оплака от малкия брой доброволци в страната. Подготвените за сериозни природни бедствия са едва 2300 души. Работим основно с офроуд обществото и рафтинг клубовете, уточни комисарят.
Снимка: sxc.hu


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162