EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мегапроектът „Дестинация Рила“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мегапроектът „Дестинация Рила“

mail18:05 | 31.10.2013прегледи 6072 коментарикоментари 0


Правителството създаде междуведомствена работна група за разглеждане на инвестиционен проект „Дестинация Рила“. Очаква се проектът да има значителен икономически ефект, като успоредно ще бъде фактор за подобряване на профила на България като международна туристическа дестинация, се отбелязва от МС. Евентуалното осъществяване на проекта ще бъде положителен стимул за развитието на туристическия бранш, което е един от приоритетите на правителството.За председател на работната група е определен заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев.
Повече подробности за този проект даде вицепремиерът Даниела Бобева, като тя отбеляза, че става дума за „престижни френски инвеститори,които искат да строят комплекс в Рила". Това ще бъде ски курорт с настанителна база от 20 хиляди легла, ски център със 155 км писти, аква център, голф център, както и 80 други видове занимания за туристи. Местата за настаняване ще бъдат разположени в отделни селища, а хотелите ще са с между две и пет звезди. Курортът ще работи през всички сезони и ще посреща над 200 хиляди посетители годишно. Предвижда се обособяване на пътеки за планинско колоездене.
Проектът ще се реализира през следващите 6 години, като инвестициите ще бъдат в размер на 550 милиона евро. Предвидено е курортът да се простира на 8 хиляди хектара в територията на Община Самоков и Община Сапарева баня.
Еколози коментира, че евентуалният мегакурорт в Рила ще попада в границите на националния парк, където строителството е изключително забранено.

 


Тагове: Рила, проект
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048