EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Мега проект "Регионална мрежа Бургас" за пътища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мега проект "Регионална мрежа Бургас" за пътища

mail06:30 | 02.05.2018прегледи 2868 коментарикоментари 0


Кметовете на общините Бургас, Айтос, Средец, Камено, Малко Търново, Созопол, Приморско, Царево, Поморие и Несебър сформираха работна група за работа по общ мега проект с наименованието "Регионална мрежа Бургас".

Срещата бе инициирана от кмета на Бургас Димитър Николов, който представи идеята си за изграждането на четирилентови пътища, които да свързват областния град с останалите общини в областта. Проектът предвижда проектирането на: Бургас - Айтос; Бургас - Средец; Бургас - Малко Търново; Бургас - Созопол- Приморско - Царево; Бургас - Поморие- Несебър.

Целта е да бъде изработен общ регионален проект, с който да се кандидатства за финансиране през следващия програмен период. Идеята е общините също да участват със собствени средства, а проектът да бъде представен пред областния управител, АПИ и министерството на регионалното развитие, тъй като инвестицията ще е част от републиканската пътна мрежа. Дотогава общинските екипи по места, съвместно със специалистите от АПИ ще определят трасетата, ще стартират изготвянето на парцеларни планове и свързаните с тях отчуждителни процедури. Подготовката ще отнеме 2-3 години, до изработването на цялостен проект за пътна четирилентова мрежа в региона.

Всички кметове подкрепиха идеята и се обединиха около мнението, че реализирането на този проект ще бъде от изключително важно значение за развитието на икономиката, туризма и решаване на част от проблемите с обезлюдяването в някои от населените места в областта.

Паралелно с проектирането на четирилентовите лъчове, по преценка на кметовете ще се проектират велоалеи и отбивки към различните малки населени места, се обединиха още на срещата кметовете на общините. На нея присъства и директорът на Областно пътно управление инж. Димитър Порязов.

Община Бургас ще координира цялостния проект и ще подпомага административно общините.

"Това ще е дълъг и труден процес, но проектът няма алтернатива. Колкото по- рано започнем подготовката, толкова по- голям шанс за финансиране ще има. Средства се привличат с готови и качествени проекти.  Вече имаме опит от подготовката на документацията и процедурите за проекта Бургас - Слънчев бряг и обхода на Поморие. Работата е трудна, тъй като отнема много време, особено по отношение на отчуждителните процедури. Радвам се, че колегите от другите общини подкрепиха идеята и започват работа по места, защото до 2-3 години можем да финализираме проекта и да кандидатстваме за финансирането му", заяви кметът Димитър  Николов.

Срещите на специалистите от различните общини ще се координират оперативно от заместник кмета на Община Бургас инж. Чанка Коралска. Следващото оперативно заседание на кметовете ще бъде след месец. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg