EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ:Сърбия – шампион на Балканите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ:Сърбия – шампион на Балканите

mail12:29 | 23.04.2010прегледи 685 коментарикоментари 0


Международният валутен фонд оценява в най-новата си прогноза растежа на сръбската икономика през тази година на два процента,  съобщи Танюг.
В доклад за състоянието на световната икономика МВФ прави оценката, че сръбската икономика през 2011 г. ще достигне растеж от три процента.
Годишната ставка на инфлацията в Сърбия, измерена в потребителски цени, тази година според оценката на МВФ ще възлезе на 4,8 процента, колкото би трябвало да бъде и през 2011
 В същото време реалният БВП на България ще се повиши с 0,2% през 2010 г., прогнозира МВФ. Очаква се допълнителен спад на вътрешното търсене, въпреки стабилизирането на финансовите пазари. Заради отслабването на инвестиционния бум, по-трудното отпускане на кредити и слабата икономическа дейност. Фондът прогнозира допълнително намаляване на инвестициите.
Потреблението се очаква да се понижи заради спада на заетостта. В резултат на това дефицитът по текущата сметка ще продължи да се свива от 9,5% от БВП през 2009 г. до 6,25% от БВП тази година. Инфлацията ще остане умерена, около 2,2%, а безработицата ще се увеличи от 7,8 % през 2009 г. до 9,2% през 2010 г., отчитат от Фонда.
МВФ предупреждава за значителни рискове пред българската икономика. От една страна, по-силното от очакваното възстановяване на световната икономика може да засили българския износ и растеж. От друга страна, съществува риск банките-майки да изтеглят капитали от българските си филиали. Този риск може да бъде изострен от ново сътресение на световните финансови пазари и от опасенията за устойчивостта на суверенния дълг на държавите членки на еврозоната. Фондът счита, че поради намаляването на вътрешното търсене растежът трябва да се измести към износа. За целта той препоръчва увеличаването на заплатите, които нараснаха с над 20% на годишна основа в годините на възходящо икономическо развитие, да бъде по-умерено.
Най-голям растеж тази година е прогнозиран в Албания  - 2,3 процента, докато през следващата година тази страна би трябвало да има растеж от 3,2 процента.  Албания според оценките на МВФ тази година ще има инфлация от 3,5 процента , а през 2011 г. - от 2,9 процента.
За Македония през 2010 г. е прогнозиран растеж от 2 процента, а за следващата година - от три процента.  Инфлацията през тази година в Македония ще бъде 1,9 процента, а през 2011 г. - 3 процента.
Според прогнозата на МВФ Черна гора през 2010 г. ще има спад в икономиката от 1,7 процента, а през следващата година очаква растеж от 4,6 процента. Черна гора, според оценката на МВФ, тази година ще има дефлация от 0,6 процента, а през  2011 г.  инфлация от 3 процента.
Босна и Херцеговина тази година ще има икономически растеж  от 0,5 процента, а следващата година - от 4 процента. Инфлацията, измервана в потребителски цени, би трябвало през 2010 г. да бъде  1,6 процента, а следващата година  - 1,9 процента.
МВФ оценява растежа на хърватската икономика на 0,2 процента през тази година,  а за следващата година прогнозира растеж от 2,5 процента.  Годишната ставка на инфлацията  в Хърватия според оценката на МВФ ще бъде 2,3 процента, а през 2011 г.  би трябвало да нарасне на 2,8 процента. 
Докладът за  перспективите на световната икономика бе оповестен преди редовното пролетно заседание на МВФ и Световната банка на 24 и 25 април във Вашингтон.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg