EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ:Сърбия има добра фискална политика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ:Сърбия има добра фискална политика

mail11:01 | 24.08.2010прегледи 896 коментарикоментари 0


Сърбия е водила добра фискална политика, твърди Алберт Йегер, ръководител на мисията на МВФ, предаде ТАНЮГ. Делегация на фонда пристигна в Сърбия преди седмица по повод петата ревизия на стендбай споразумение за кредит от 2,9 милиарда евро, одобрен през май 2009 г. В края на миналата седмица делегацията имаше подготвителни технически разговори с представители на сръбските власти. Вчера започнаха официалните разговори на сръбското правителство с МВФ.
Освен управителя на Централната банка Деян Шошкич, който представлява Сърбия в МВФ, в разговорите участваха вицепремиерите Младжан Динкич, Йован Къркобабич и Божидар Джелич, министърът на финансите Диана Драгутинович и председателят на управителния съвет на банката Бошко Живкович.
По време на разговорите с МВФ, които ще продължат до 31 август, ще бъдат обсъдени най-новите фискални, монетарни и макроикономически тенденции. Специално внимание се очаква да бъде отделено на сръбските искания за размразяване на заплатите и пенсиите и на проектозакона за фискалната отговорност, който трябва да ограничи държавните разходи и неконтролираното теглене на държавни заеми, отбелязва Асошиейтед прес.
Според управителя на централната банка постъпленията в бюджета не са достатъчни, за да бъдат размразени пенсиите и заплатите в държавния сектор, докато вицепремиерът Младжан Динкич заяви, че ще настоява пред МВФ те да бъдат размразени, за да се повиши икономическата активност.
Преговорите с МВФ започват в момент на рязък спад на сръбския динар, предизвикал повишаване на цените на основни продукти като хляба, олиото и млякото. В момента курсът на динара е 105,05 за 1 евро, докато през август 2009 г. беше 75,75.
Сърбия вече е усвоила 1,4 милиарда от общата сума на кредита от МВФ и от започналите разговори зависи дали МВФ ще отпусне следващия транш от заема.
Сърбия се нуждае от кредита на МВФ, за да попълни валутния си резерв, който в момента е 9,5 милиарда евро, с цел да стабилизира динара.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg