EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ:4.1% ръст на световната икономика през 2010

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ:4.1% ръст на световната икономика през 2010

mail13:02 | 05.04.2010прегледи 2399 коментарикоментари 0


През 2010 година световната икономика може да нарасне с 4,1%, сочат неофициални данни на експерти от Международния валутен фонд (МВФ,съобщват световни медии.
Предишната прогноза на МВФ бе за увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП)  през тази година с 0,2 % по-малко. Според очакванията на фонда икономиката на САЩ ще нарасне през 2010 година с 3%, на еврозоната - с 0,8%.
Експертите на фонда отбелязват, че европейската икономика се възстановява от кризата по-бавно, отколкото другите райони заради различни фактори, сред които са и проблемите в Гърция.
Поредната официална прогноза за растежа на световната икономиката на МВФ трябва да бъде публикувана на 21 април, уточнява К2Капитал.
Изданието припомня, че миналата седмица международната рейтингова агенция Fitch Ratings публикува прогноза, според която световната икономика ще нарасне през 2010 година с 2,8%, увеличението на БВП на развитите промишлени страни ще бъде 1,9%, а растежът на икономиките от групата  БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай) - над 7,5%.

 

Въпреки стремителното възстановяване на развиващите се страни, световната икономика продължава да е в опасност, управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан, цитиран от Reuters.
Според Строс-Кан частното търсене все още не е достатъчно, за да има основание да се говори за край на рецесията, въпреки възстановяването на глобалното търсене, подкрепяно от държавните субсидии.
Ръководителят на МВФ отбелязва освен това, че световната финансова система може да се окаже застрашена от преждевременното отменяне на правителствените антикризисни мерки на фона на едно силно възстановяване на икономиката.
Строс-Кан подчертава, че растежът на фондовите пазари и прогнозите за възстановяване на икономиката, особено в САЩ, до голяма степен са стимулирани от държавните мерки и действията на компаниите, които напоследък не стопяват толкова агресивно запасите си от натрупана продукция.
Опасенията на шефа на Фонда са породени и от суверенните дългове в еврозоната, а също и капиталовите потоци, насочени към страни като Индонезия и Бразилия, които могат "да създадат балони". 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg