EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ ще намали прогнозата си за световния ръст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ ще намали прогнозата си за световния ръст

mail15:46 | 07.09.2016прегледи 1368 коментарикоментари 0


Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард заяви, че институцията вероятно ще понижи отново прогнозата си за глобалния икономически растеж през настоящата година, тъй като икономическите перспективи са песимистични с оглед на слабото търсене, спадащата международна търговия и инвестиции и нарастващото неравенство.

В интервю за агенция Ройтерс, Кристин Лагард призова лидерите на страните от Г-20 да направят много повече, за да се стимулират търсенето, да засилят търговията и глобализацията и да се преборят с неравенството.

Тя описа цялостната перспектива като леко намаляващ икономически растеж, който е крехък, слаб и със сигурност не е подхранван от търговията, въпреки че в същото време посочи, че все още не са се реализирали някои от основните заплахи за световната икономика, като рецесия, предизвикана от гласуването на Великобритания да напусне Европейския съюз, или колапс при растежа на китайската икономика.

Може да приведете доводи, че Brexit в крайна сметка няма да доведе до масивна криза, каквато ние очаквахме. Спорно е и дали преходният период за икономиката на Китай протича сравнително добре, както и да се покаже, че ниските цени на суровините са се повишили слабо, заяви Лагард, но допълни: Това е само на повърхността.

Въпреки това, когато се вгледаме по-надълбоко в перспективите за икономическия растеж, в потенциала за растеж, в производителността, ние не получаваме много добри сигнали и вероятно ще ревизираме надолу нашите прогнози за глобалния растеж през 2016 година, отбеляза шефът на МВФ.

В началото на октомври предстои МВФ да оповести своя последен доклад "Световни икономически перспективи" преди редовната годишна среща на Фонда във Вашингтон. Ново евентуално понижение на икономическите перспективи би представлявало шесто поредно намаляване в рамките на последните около 18 месеца.

Позовавайки се на глобална несигурност около вота на 23-ти юни в подкрепа за Brexit (излизането на Великобритания от ЕС), МВФ намали през юли прогнозите за растежа на световния БВП до 3,1% за 2016 и до 3,4% за 2017 година спрямо предходни прогнози за растеж съответно от 3,2% и от 3,5%.

Според Кристин Лагард цялостното икономическо въздействие от кризата, свързана с Brexit, вероятно няма да бъде напълно известно до 2017 година, когато ще стане по-ясна формата на бъдещите отношения на Великобритания и ЕС. Тя обаче отбеляза, че британското благосъстояние вече е подкопано от 15 % обезценка на лирата стерлинг и че потребителското и бизнес доверието във Великобритания е отслабнало.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg