EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ спира парите за Гърция?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ спира парите за Гърция?

mail11:40 | 27.05.2011прегледи 636 коментарикоментари 0


МВФ предупреди, че ще продължи да отпуска кредити на Гърция, само ако Атина даде гаранции, че е в състояние да върне тези пари, заяви снощи във Вашингтон директорът на отдела за външни отношения на Фонда Каролин Аткинсън, цитирана от AFP. Служители на МВФ обсъждат в Атина от 10 май условията за отпускането на петия транш от заема на стойност 30 млрд. евро, одобрен за страната през май 2010 г. Досега Гърция е получила 14,6 млрд. евро. Снощи председателят на групата на финансовите министри от еврозоната Жан-Клод Юнкер изрази съмнение, че Гърция ще може да докаже пред МВФ и европейските си партньори способността да осигури необходимите финанси, за да се справи с плащанията, които й предстоят през идните 12 месеца.
Президентът на Гърция Каролос Папуляс днес свиква спешно съвет, за да се направи опит за постигане на политически консенсус в страната по антикризисните мерки на кабинета Папандреу за преодоляване на дълговата криза. "Съвет на дилемите" го нарича в. "Та неа". Консервативната опозиция е против такъв консенсус, партията ЛАОС настоява за референдум, а комунистите и лявата коалиция определят инициативата като "изнудване и шантаж". В. "Етнос" смята, че политическият консенсус, за който настоява и ЕС, за да може да продължи финансирането на Гърция, ще се превърне в "жесток покер" и че това е инициатива с висок политически риск за правителството, тъй като ако не се стигне до някакъв положителен резултат на съвета, премиерът Папандреу ще трябва да избере следващите си политически ходове, един от които, въпреки опроверженията, не изключва предсрочни избори. В. "Катимерини" коментира, че съветът на политическите лидери се свиква след "студения душ" от Европа и по-специално след предупреждението, отправено към Гърция от
председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер за евентуален край на плащанията.
"Оставете Гърция да фалира", казал бившият френски президент Валери Жискар Д` Естен, цитиран от в. "Вима". В интервю за в. "Нафтемборики" пък носителят на Нобелова награда за икономика за 2010 г. Христофорос Писаридис предлага шокова терапия за Гърция, подобна на тази на Маргарет Тачър във Великобритания от началото на 80-те години, както и спешни приватизации, за да може страната да намали държавния си дълг. Агенция Bloomberg твърди, че има алтернативни сценарии за гръцкия дълг и че не е изключено ЕЦБ да разреши, въпреки че досега тя се противопоставяше, да бъде извършено контролирано преструктуриране на гръцкия дълг, за да бъде избегнат "пълният хаос" при спиране на плащанията. Всички издания пишат, че лятото кабинетът Папандреу започва "експресни приватизации" и че още сега ще бъдат предложени на търг 10% от акциите на телекома ОТЕ. Финансовият министър е изпратил писмо до ръководството на Deutsche Telekom за стартиране на процедурата. През лятото се очаква да бъдат обявени конкурси за приватизациите на Post bank, на водоснабдителната компания EYDAP SA, а също на пристанищни съоръжения и на мини. Приватизационната програма на кабинета предвижда до 2015 г. в хазната да бъдат събрани 50 млрд. евро.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165