EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ: САЩ и Европа си "играят с огъня"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ: САЩ и Европа си "играят с огъня"

mail12:25 | 19.06.2011прегледи 809 коментарикоментари 0


Международният валутен фонд (МВФ) днес предупреди САЩ и европейските страни, натоварени с дългове, че "си играят с огъня" и трябва да вземат мерки за намаляване на бюджетните си дефицити, предаде Reuters.
При редовната си оценка за състоянието на световната икономика МВФ посочи по-големи заплахи за растежа, които са възникнали след публикуването на предишния доклад на организацията през април - дълговата криза в еврозоната и сигналите за "прегряване" на нововъзникващите пазарни икономики.
Фондът понижи прогнозата си за икономическия растеж на САЩ от 2,8% до 2,5% през 2011 г. и от 2,9% до 2,7% през 2012 година. Отчитайки общото състояние на световната икономика МВФ посочи, че забавянето, отчетено през последните месеци, вероятно е "временно". Организацията понижи леко прогнозата си за растежа на световната икономика с 0,1 процентен пункт до 4,3% през 2011 година.
Все още сравнително благоприятните перспективи за световната икономика биха могли бързо да се разпаднат, ако политиците в САЩ и Европа не започнат да показват по-силно лидерство при борбата с дълговите проблеми на страните си, предупреди Фондът. "Не можете да си позволите световна икономика, в която важните решения се отлагат, защото тогава направо ще си играете с огъня", посочи Хосе Виналс, директор на подразделението на МВФ за паричните и капиталови пазари. "Сега много отчетливо навлизаме в нова фаза на (световната) криза, която е, бих казал, политическата фаза на кризата", допълни експертът.
В САЩ политическите проблеми включват борбата за повишаване на лимита за държавния дълг. Евентуалният първи дефолт в историята на САЩ би разтърсил пазарите, отбелязва Ройтерс. Очаква се японската икономика да се свие с 0,7 процента заради земетресението, цунамито и ядрената криза. Предишната прогноза предвиждаше растеж на японския БВП с 1,4%. МВФ повиши прогнозите си за икономическия растеж на еврозоната през 2011 г. от 1,6% до 2%, а за 2012 г. леко ги понижи до 1,7% спрямо очакваните по-рано 1,8%.
Европа носи и някои от най-големите рискове за световната икономика, според Виналс. Слабостта на американската и японската икономики ще бъде компенсирана от по-силния от очакваното икономически растеж на Германия, Франция и Италия. За пореден път тази година Фондът повиши прогнозата си за икономическия растеж на Германия, отбелязва ДПА.Според прогнозата на Фонда, оповестена днес, през 2011 г. германската икономика ще нарасне с 3,2%, което е повишение с 0,7 процентни пункта спрямо стойността показателя, посочена в прогнозата от април. БВП на Централна и Източна Европа ще нарасне с 1,6%, което е повишение спрямо прогнозата от април, посочва МВФ. Икономическият растеж на Китай ще се забави до 9,6% през 2011 г. спрямо растежа от 10,3% през 2010 година, допълва CNN.

 

 


Тагове: прогноза, МВФ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg