EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ: Ръст в ЮИЕ +1.3%, България + 3%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ: Ръст в ЮИЕ +1.3%, България + 3%

mail09:05 | 08.11.2016прегледи 2816 коментарикоментари 0


Развитието на Централна, Източна и Югоизточна Европа (ЦИЮИЕ) остава стабилно и цикличното възстановяване е близо до завършване извън Общността на независимите държави (ОНД), докато икономиките на страните от ОНД постепенно излизат от рецесия. Това се посочва в доклад на МВФ за региона, публикуван на сайта на организацията.

Извън ОНД растежът продължава с добри темпове, поддържан от приспособяващи се политики и воден от растящо потребление. Въпреки все още ниската инфлация, цикличното възстановяване изглежда е близо до завършване в тази част на региона, с процент на безработица, който намалява до предкризисни нива, силно нарастващо заплащане на труда и увеличаващо се възстановяване на кредитирането.

За региона като цяло се очаква растежът на БВП да достигне 1,3 процента през 2016 г. и 2,1 процента през 2017 година.

За България фондът очаква икономически растеж от 3 процента за текущата година и 2,8 процента през идната година.

Рисковете остават неблагоприятни, отбелязва МВФ. Някои рискове като темпото на нормализиране на валутната политика в развитите икономики и бежанската криза в Европа, се оказва по-непредсказуема от преди шест месеца. Други рискове, като свързаните със засилващото се политическо разногласие, вътрешно насочени позиции и политически неясноти, стават по-ясно изразени. Въпреки слабото им влияние засега, дългосрочните ефекти от Брекзит са неясни, създавайки несигурност около новите икономически отношения между Великобритания и Европейския съюз, посочват експертите.

Докладът препоръчва макроикономическите политики да балансират между поддръжка на краткосрочен растеж и възстановяване на фискалните буфери. В краткосрочен план валутната политика трябва да остане гъвкава, предвид очакваната ниска инфлация. Очаква се фискалната политика да бъде неутрална или разширяваща се, а повечето страни - да имат структурни фискални дефицити. В страни, в които стабилният растеж продължава с години и нивата на безработица са близки до тези от преди кризата, трябва да се използват сравнително добрите времена за възстановяване на фискални буфери, стъпвайки възможно най-много на мерките за бърз растеж.

Въпреки това стабилното дългосрочно развитие има нужда от допълнителни структурни реформи, подчертава МВФ.

Тенденциите за растеж са значително под нивата от преди кризата. Предвид ниските инвестиции и лошата демография, държавите от ЦИЮИЕ може да не са в състояние да поддържат текущия силен растеж, без да увеличат значително производителността или да бъдат изправени пред обновеното разширяване на външен дисбаланс

Повишаването на инвестициите и производителността може да изисква допълнителни структурни реформи, фокусирани върху стабилизиране на институциите и повишаване ефективността на управление.

За България МВФ отбелязва повишената данъчна оптимизация, която се обяснява най-вече с намаляването на несъбраните данъци от около 35 процента до под средното ниво за развитите европейски страни през последните 10 години.

Докладът посочва мерките, предприемани от Националната агенция по приходите (НАП) по отношение на достъпност за клиентите и засилване на ИТ капацитета на централно и териториално равнище.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037