EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ подкрепи отрицателните лихви

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ подкрепи отрицателните лихви

mail10:36 | 13.04.2016прегледи 797 коментарикоментари 0


Международният валутен фонд подкрепи политиката на редица национални банки по света за въвеждането на отрицателни основни лихвени проценти, отчитайки съществените рискове за световната икономика в плана на забавяне на икономическия ръст и растеж на нивата на инфлацията, предаде Интерфакс.
Според доклад на МВФ, въпреки липсата на опит при използването на такава политика, може да се направи предварителен извод, че тези мерки могат да окажат подкрепа на пазара и ще способстват смекчаването на финансовите условия, ускорявайки ръста на потреблението и стабилизацията на цените. Според организацията банките ще получат ползи от политиката на отрицателните лихвени проценти, благодарение на ръста на качеството на кредите и увеличения обем на кредитиране.
Авторите на доклада подчертаха, че ако тази политика се поддържа прекалено дълго, това може да нанесе вреди на застрахователните компании и пенсионните фондове, а също така да доведе до ръст на спекулативните операции от страна на банките.
В момента отрицателни основни лихвени проценти са въведени от шест централни банки по света: Европейската централна Банка, Банката на Япония, Швейцарската национална банка, а също така тези на Дания, Швеция и Унгария. Целта на тази политика е стимулирането на частните разходи и запазването на стабилността на цените на стоките и услугите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg