EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ планира да удвои кредитния си капацитет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ планира да удвои кредитния си капацитет

mail16:40 | 02.12.2010прегледи 420 коментарикоментари 0


Международният валутен фонд обмисля да удвои кредитния си капацитет до $450 млрд. през следващите си няколко месеца, с което допълнително да стимулира решаването на проблема около суверенния дълг на Европа, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на информация от фонда.
Дали сумата ще бъде достатъчна зависи от това, доколко ще се разпростре проблемът с дълга. В момента МВФ има $202 млрд. основни ресурси и допълнителни $41 млрд., които да употреби с цел блокиране на международни финансови сътресения, или общо $243 млрд. , отбелязва изданието, позовавайки се на данни от МВФ. Това е по-малко от сумата, която еврозоната разчита Международният валутен фонд да осигури за проблемните европейски държави.
Според Европейския план за спасяване, след излизане на Гърция от кризата, МВФ ще трябва да осигури $325 млрд. Ирландия е първата държава, която ще бъде кредитирана от спасителния фонд на Европа, а кредитът от МВФ на стойност $30 млрд. ще редуцира задълженията на фонда до $295 млрд., което пак е по- малко в сравнение с това, което има на разположение фонда. От МВФ почертават, че не са се ангажирали с осигуряването на сумата от $325 млрд. Решенията ще се взимат според конкретния случай, като няма да има необходимост от заделяне на пари настрани за всяко спасително кредитиране, което е одобрено. В този смисъл от фонда подчертават, че дори сега има възможност за маневриране.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg