EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ очаква по-висок ръст на Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ очаква по-висок ръст на Китай

mail13:25 | 10.11.2023прегледи 1267 коментарикоментари 0


МВФ преразгледа към повишение прогнозата си за растежа на Китай през 2023 г. до 5,4 на сто на фона на възстановяването на потреблението и неотдавнашните мерки на правителството, предаде Франс прес.

Предходната прогноза за втората по-големина икономика в света бе за 5 на сто. МВФ повиши прогнозата си за китайския брутен вътрешен продукт (БВП) за 2024 г., предвиждайки растеж от 4,6 на сто спрямо 4,2 на сто преди това.

Подобрението на прогнозите отразява "силния растеж на вътрешното търсене, най-вече на потреблението, след премахването на локдауните за КОВИД", заяви на пресконференция в Пекин главният икономист на МВФ Гита Гопинат. Повишената прогноза се обяснява и с "по-силния от очакваното растеж през третото тримесечие и оповестените неотдавна нови мерки за подкрепа", добави тя.

През третото тримесечие БВП на Китай е нараснал с 4,9 на сто на годишна основа, с по-нисък темп от регистрирания през предходното тримесечие (+6,3 на сто), но надвишаващ очакванията на анализаторите благодарение на възстановяването на потреблението.

Продажбите на дребно, основен индикатор за потреблението на домакинствата, също са нараснали значително през септември (+5,5 на сто на годишна основа), според Националната статистическа служба.

Началото на празничната седмица в края на септември във връзка с националния празник (1 октомври) също е довела до растеж в туристическия сектор. 

Китай залага на растеж от "около 5 на сто" тази година след 3 на сто през 2022 г., което е едно от най-ниските равнища от четири десетилетия.

Икономиката на страната пострада от трите години затваряне за света заради здравните ограничения, свързани с пандемията. Китай обаче иска да я възроди максимално бързо. В края на октомври Пекин обяви, че пуска държавни облигации на стойност от 1 трилион юана (130 милиарда евро), за да стимулира разходите за инфраструктура.

Правителството прие и мерки за стимулиране на различни сектори, най-вече за пазара на недвижими имоти. Гита Гопинат прогнозира, че "секторът на недвижимите имоти остава слаб, а външното търсене умерено".

Китайските власти се сблъскват със сътресения в сектора на недвижимите имоти, който от дълго време осигурява една четвърт от БВП на страната и е основен източник на работни места. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg