EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ: Неплатежоспособността на САЩ заплашва пазарите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ: Неплатежоспособността на САЩ заплашва пазарите

mail17:20 | 26.07.2011прегледи 375 коментарикоментари 0


Неплатежоспособността на САЩ по дълговите задължения на страната ще бъде изключително опасна за световните пазари и глобалната икономика, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от ИТАР-ТАСС.
Това ще има отрицателни последици не само за икономиката на САЩ, но и за глобалната икономика като цяло, посочи тя пред Съвета по международни отношения в Ню Йорк. По думите й от значение ще бъде и как американските власти ще се справят с нарастващия дефицит в държавния бюджет. Тя поиска от САЩ да намерят решение на въпроса за вдигане на дълговия таван, допълва Франс прес. През май американският държавен дълг достигна тавана от 14,3 трилиона долара. Формално това означава, че САЩ не могат вече да обслужват задълженията си. Чрез различни счетоводни тънкости министерството на финансите може да забави дефолта най-късно до 2 август, пояснява ИТАР-ТАСС.
Сред останалите предизвикателства, които представляват опасност за възстановяването на световната икономика, Лагард посочи дълговите проблеми на много страни включително на Гърция и Португалия, както и равнището на безработица и социалната нестабилност. Управляващият директор на МВФ призова еврозоната да приложи бързо плана си срещу дълговата криза, информира АФП. Постигнатото на 21 юли споразумение на срещата на върха на еврозоната в Брюксел показва, че европейските ръководители вярват в еврозоната и ще направят каквото трябва, за да гарантират бъдещето й, посочи тя. Споразумението между 17-те страни от еврозоната предвижда парламентите им да дадат съгласието си за нови компетенции на Европейският фонд за финансова стабилност, чиято цел е да помага на финансово затруднените държави членки на валутния съюз.
 


Тагове: МВФ, САЩ, икономика
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037