EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ: Икономиката и дълговата криза нагоре

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ: Икономиката и дълговата криза нагоре

mail14:30 | 12.05.2011прегледи 987 коментарикоментари 0


Международният валутен фонд (МВФ) обяви днес във Франкфурт, че възстановяването на европейската икономика е солидно, но призова да се внимава да не се стигне до разпространение на дълговата криза, предаде Франс прес.
"Като цяло Европа - както Западна, така и Източна - се правя добре и очакванията ни за следващите месеци са дори много положителни", заяви директорът на фонда за Европа Антониу Боргеш пред журналисти в централата на Европейската централна банка (ЕЦБ), представяйки шестмесечните прогнози на институцията за Европа. Според документа Европа има полза от всеобщото възстановяване на световната икономика, но и от това, че "европейската интеграция води до увеличение на ефективността, от което някои страни се възползват, за да станат по-конкурентоспособни". МВФ обаче подчертава наличието на "основна заплаха", надвиснала над икономическото бъдеще на Европа. Тя се крие в кризата в "периферията на еврозоната" - термин, използван за страни, които като Гърция и Ирландия, са изправени пред сериозни кризи с държавния дълг. МВФ не изключва разпространение към "твърдото ядро" на тази зона, към страните, чиито икономики са в по-добро състояние, но също така и към съседни европейски страни.
"Енергичните мерки на държавните власти успяха да ограничат досега проблемите, свързани със суверенния дълг и финансовия сектор в периферията на еврозоната, но разпространението към страните от твърдото ядро на еврозоната, а след това и към страните с бързо разрастваща се икономика в Европа остава реален риск".
МВФ отново призовава ЕС да "засили управлението на кризата" на европейско равнище, потвърждавайки прогнозите си от април за увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната с 1,6 на сто тази година и с 1,8 на сто през 2012 година. Според фонда банковата система е ключов фактор за възстановяването на европейската икономика, предаде Асошиейтед прес. МВФ е на мнение, че организирането на тестове за устойчивост на банките са ключова възможност да се стабилизират банките, като бъдат принудени по-слабите от тях да увеличат капитала си, набавяйки средства от инвеститори или чрез вливане на пари от държавата.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg