EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ и ЕС с оценъчна мисия в Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ и ЕС с оценъчна мисия в Румъния

mail15:50 | 27.04.2011прегледи 544 коментарикоментари 0


Делегация на МВФ и ЕС започна днес мисия за оценка в Румъния, която е първата след сключването на ново споразумение с Букурещ, което има предпазен характер, предаде АФП. Членовете на делегацията са започнали технически дискусии с румънските власти, съобщи за АФП представителството на МВФ в Букурещ.
Съгласно споразумението, сключено в края на март, Букурещ се ангажира да намали бюджетния дефицит от 6,5 % на 4,4 % тази година, като държи под контрол заплатите в държавната сфера, които бяха намалени с 25 % миналата година, както и пенсиите.
Правителството обещава също да преструктурира губещите държавни компании, специално тези от сектора на транспорта и енергетиката, след като натрупаните им задължения представляват около 5 % от брутния вътрешен продукт. Вчера Евростат изрази резерви по отношение на качеството на данните, предоставени от Букурещ за някои държавни компании, сред които железопътната компания CFR и енергийната компания Термоелектрика. Букурещ обеща да провери данните и увери, че заключенията от проверката ще бъдат предадени на ЕС през септември.
Румъния, която бе изправена пред тежка рецесия, сключи през април 2009 г. двугодишно спасително споразумение с МВФ, ЕС и Световната банка в размер на 20 милиарда евро. В края на март т. г. Управителният съвет на МВФ одобри ново споразумение, придружено с кредитна линия от 3,6 милиарда евро, към което ще се прибавят още 1,4 милиарда евро от ЕС и 400 милиона евро от Световната банка. Румънските власти заявиха, че смятат да използват тази кредитна линия само в случай на голяма криза.
 


Тагове: Румъния, МВФ, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg