EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ започна консултации в Атина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ започна консултации в Атина

mail14:28 | 07.04.2010прегледи 573 коментарикоментари 0


Мисията на Международния валутен фонд започна работата си в  Атина със среща с министъра на финансите Георгиос Папаконстантину, съобщи агенция Франс прес.
Експертите на фонда пристигнаха в гръцката столица, за да проверят напредъка, постигнат от кабинета Папандреу във връзка с прилагането на приетия от него  пакет от мерки за строги рестрикции и реформи
Представителите на фонда ще останат в Гърция  близо две седмици и ще обсъдят възможности за оказване на "техническа помощ" на правителството по въпроси, свързани с данъчното облагане, изпълнението на бюджета и структурните  реформи.  
Според последните статистически данни бюджетният дефицит на Гърция е скочил до 13,5 на сто от БВП  през 2009 г.
Скокът на дефицита се дължал на по-ниския БВП и на по-малкия излишък в бюджета през 2009 г. в сравнение с предходната година, съобщава в. "Имерисия".
От финансовото министерство на Гърция твърдят, че нарастването на дефицита няма да се отрази върху крайната цел, поставена от правителството в Атина, за неговото понижаване до 8,7 на сто от БВП през 2010 г. , както и че не стои въпрос да бъдат предприети нови мерки за постигане на тази цел. 
Източници от финансовото ведомство смятат, че бюджетният дефицит на страната няма да надхвърли 14 на сто и че регистрираният по-висок ръст не влияе върху усилията на кабинета да го намали с четири пункта до края на годината, пише още
вестникът.                            
Междувременно от Европейската комисия не потвърдиха съобщенията в гръцките медии, че бюджетния дефицит на страната се е повишил.
Страните членки на Европейския съюз трябваше да представят в статистическата служба Евростат оценки финансовото си състояние през 2009 г. до 1 април. Въз основа на тях и на свои данни Евростат ще публикува специален доклад на 22 април, заяви говорител на комисията, цитиран от БТА.
Той увери също, че в Европейската комисия не се разглеждат планове за промяна в механизма за оказване на европейска финансова помощ за Гърция, засегната тежко от криза заради огромния й държавен дълг. Този механизъм бе обсъден и приет от
състоялия се в края на миналия месец в Брюксел Европейски съвет - срещата на държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз.
Бюджетният дефицит на Гърция за 2009 година може да бъде официално коригиран от 12,7 на сто до 14 процента, съобщи днес в ранния следобед ИТАР-ТАСС, позовавайки се на информиран източник от европейските институции, пожелал анонимност.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg