EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ забавя 1,5 млрд. евро за Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ забавя 1,5 млрд. евро за Румъния

mail15:23 | 15.10.2009прегледи 615 коментарикоментари 0


Липсата на стабилно правителство и засилващите се политически противоборства с приближаването на президентските избори на 22 ноември кара все повече експерти да прогнозират черна Коледа за Румъния, пише днес вестник "Ромъния либера".
Възможно е МВФ да отложи изплащането през декември на третия транш от заема на стойност близо 1,5 милиарда евро, тъй като има опасност повечето от ангажиментите, поети от румънска страна в стендбай споразумението, да не бъдат изпълнени навреме, а именно  липса на закон за реформа в пенсионната система, както и проектобюджет за 2010.
"Първата криза, която имаме, е икономическата, а едва след нея е политическата", казва държавният глава Бъсеску и призова политическите партии към отговорност. Предложеният от опозицията за премиерски пост 50-годишен Клаус Йоханис е бивш учител по физика и училищен инспектор, който миналата година бе преизбран за трети път на поста кмет на град Сибиу.
"Котидианул" пише, че Бъсеску и Йоанис са имали доста добри отношения помежду си в миналото, но че от 2008 те са се влошили. Причина за това бил фактът, че кметът на Сибиу дал титлата почетен гражданин на Сибиу както на Бъсеску, така и на бившия румънски премиер Калин Попеску Таричану, с когото държавният глава на Румъния е в конфликт.
Освен това двамата били наградени в един и същи ден, въпреки че Бъсеску изрично настоял това да стане на различни дати, за да не се среща с Таричану, пише още вестникът.
"Журналул национал" акцентира днес на мнението на политически анализатори, според които Траян Бъсеску няма да бъде преизбран на президентския пост. Бъсеску вече обяви кандидатурата си за втори мандат за президентските избори на 22 ноември в Румъния.


Тагове: Румъния, МВФ, заем
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158