EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ: ЕС с повече права срещу фалити на банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ: ЕС с повече права срещу фалити на банки

mail13:04 | 02.03.2010прегледи 844 коментарикоментари 0


Европейският съюз се нуждае от повече регулаторни правомощия, за да управлява проблемните финансови институции, опериращи в различни страни. Сред правомощията трябва да бъде включено и това за национализация на институции в условия на сурови финансови кризи. Това предлагат представители на Международния валутен фонд в писмото до Европейската комисия, цитирани от The Wall Street Journal.
Изпълнението на предложенията на Международния валутен фонд значително би разширило обхвата на влияние на европейските власти над финансовия сектор. Според плана на фонда европейските регулаторни органи трябва да имат властта да изискват увеличаване на капитала от акционерите на банките, да ограничат временно компенсациите на висшия мениджмънт и да принудят банките да продават рискови активи.
Подобен ход може да изглежда политически нереалистичен, след като някои правителства на държави от ЕС оказаха съпротива при предоставяне на властта на европейските регулатори над финансовите си институции, дори при настъпването на финансовата криза, отбелязва The Wall Street Journal. Европейските финансови министри приеха необвързващи споразумения през 2007 г. за това как правителствата трябва да се отнасят към финансови институции, застрашени от изпадане в несъстоятелност.
 „Кризата показа, че необвързващите споразумения не гарантират достатъчно последователното им прилагане, което е във вреда на общия интерес и сътрудничество, както и на последствията от кризата,” е позицията на МВФ, изразена в писмото до ЕК. „Затова, според нас, тези принципни трябва да бъдат по- обвързващи и да придобият статут на институционализирани споразумения.”



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg