EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ: Гърция няма да фалира

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ: Гърция няма да фалира

mail13:40 | 03.09.2010прегледи 929 коментарикоментари 0


"Гърция няма да фалира", прогнозира Международният валутен фонд (МВФ) в  доклад цитиран от гръцкия в. "Етнос".
Четирима икономисти, които са автори на доклада, смятат, че инвеститорите са надценили опасността от фалит, пред която са изправени развити страни с прекомерно високи дефицити и дългове, в това число и Гърция.
"Дори и Гърция да обяви фалит, този фалит няма да има смисъл, тъй като не е адресиран до пазарите и не е свързан с кредитирането й”, твърдят икономистите.
Един от тях, Паоло Мауро смята, че за разлика от оптимизма, който пазарите излъчват относно хода на бюджетната хармонизация на Гърция, пакетът от финансова помощ на ЕС и МВФ
за излизане на страната от кризата просто само забавя един предначертан фалит.
Оценката е била дадена от Паоло Мауро по повод на твърдения, че Гърция и други европейски икономики, които имат проблеми, ще трябва или да обявят спиране на плащанията, или да поискат преструктуриране на дълга.
"Опасността от фалит в Европа е надценена в този момент", е мнението на икономиста Паоло Мауро, който критикува анализаторите от американската банка "Ситигруп", които през май
 предрекоха, че Гърция със сигурност ще спре плащанията или ще преструктурира дълга си.
Той смята още, че за последните 30 години много страни, като Гърция, чийто дълг възлиза на 150 на сто от БВП, са прилагали подобни програми за бюджетно оздравяване и са успели да се справят с кризата без да обявяват фалит.
Но дори и Гърция да обяви фалит това не означава нищо, тъй като тя не е длъжна да излезе на пазарите за три години и поради това ще има време да възвърне доверието на инвеститорите, преценява икономистът от МВФ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg