EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ гъвкав към Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ гъвкав към Румъния

mail11:11 | 31.07.2009прегледи 401 коментарикоментари 0


Ръководителят на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) в Румъния Джефри Франкс заяви днес, че представителите на фонда са склонни да проявят гъвкавост в
преговорите заради влошаването на икономическата ситуация в страната, предаде агенция Медиафакс."На днешните разговори взехме предвид влошаването на макроикономическата ситуация и ефекта върху бюджета. Склонни сме да бъдем гъвкави", заяви Франкс.
Мисията на МВФ пристигна в Букурещ в сряда, за да оцени прилагането на стендбай споразумението, което Румъния подписа с фонда. Днес бяха разговорите с представители на министерството на финансите.
В условията на споразумението на стойност 12,95 милиарда евро румънското правителство се ангажира тази година бюджетният дефицит да не надвишава 4,6 процента от брутния вътрешен продукт.
Днес финансовият министър Георге Поджа заяви, че икономическият спад в страната може да достигне 8 процента в края на тази година. Според предварителните прогнози се очакваше икономиката на Румъния да се свие с 4 процента през 2009 г.
Заключенията на експертите на МВФ ще бъдат представени в края на мисията, която ще завърши на 10 август.
Румъния получи първия транш на стойност 1,5 милиарда евро от заема в петък. Следващият транш от 1,9 милиарда евро се очаква да бъде отпуснат през есента.
Заемът от МВФ е част от пакет външно финансиране на обща стойност близо 20 милиарда евро, от които пет милиарда ще бъдат отпуснати от Европейския съюз, а останалата част - от Световната банка и Европейската банка за възстановяване и
развитие.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4215