EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

МВФ: Гигантите са в криза, САЩ с ръст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ: Гигантите са в криза, САЩ с ръст

mail12:45 | 09.10.2015прегледи 1340 коментарикоментари 0


МВФ намали прогнозите си за растеж на световната икономика, предупреждавайки за нарастващите рискове от забавяне в Китай, който ще повлече други развиващи се пазари след себе си. Глобалната икономика ще се разшири само с 3,1% тази година и 3,6% през следващата година, сочат прогнозите на МВФ, ревизирани надолу с по 0,2% и в двата времеви хоризонта. Въпреки че богатите страни показват признаци на възстановяване, световната икономика е в най-тежката си година от световната рецесия през 2009 г. „Шест години, след като излязохме от най-дълбоката си следвоенна рецесия , връщането към стабилна глобална икономика остава нереално”, каза новият главен икономист на МВФ Морис Обстфелд. По думите му рисковете за влошаване на световната икономика се виждат по-ясно, отколкото преди няколко месеца. Това сочат и данните от последния доклад на Фонда, публикуван в навечерието на годишните срещи на МВФ и Световната банка в Лима, Перу. МВФ казва, че икономиката на Китай, за която прогнозира растеж от 6,3% през следващата година, ще се движи с най-бавни темпове от 25 години насам. Това, според експертите на МВФ, ще окаже влияние върху други бързо развиващи се страни , които зависят от вълчия апетит на азиатския гигант за суровини. Цените на петрола, металите, минералите са тръгнали надолу , разтърсвайки нововъзникващите пазари, чиито бум управляваше световната икономика по време на кризата 2008-2009. Могъщата Бразилия пък е изправена пред 3-процентова рецесия тази година – два пъти по-лошо ниво от последните прогнози на МВФ през юли.

Друг гигант – Русия е в двойна беда. Тя е изправена пред западните санкции заради украинската криза, което й вещае свиване от 3,8% през тази година. Очакваното решение за вдигане на лихвените проценти в САЩ също нараняват нововъзникналите икономики, тъй като инвеститорите, търсещи по-висока доходност, ще спрат да влагат парите си там. Това намалява притока на капитал и на свой ред се отразява върху валутните резерви на нововъзникващите икономики. Световната банка вече предупреди нововъзникващите икономики през юни, да „слагат коланите” заради потенциалните сътресения от предстоящото затягане на паричната политика на САЩ.

Богатите страни, които бяха в епицентъра на кризата през 2008 и 2009 г. междувременно се възстановяват, като се очаква икономиките им да се повишат леко. Този растеж ще бъде ръководен от покачването във Великобритания (+2,5%) и САЩ.

МВФ прогнозира, че икономиката на САЩ ще нарасне с 2,6% тази година и 2,8% през следващата. Но растежът на развитите икономики остава скромен.

Прогнозата за еврозоната е за растеж от 1,5% тази година и 1,6% през 2016 г.

Рискът от гръцка зараза за икономиките от еврозоната остава причина за безпокойство, казват от МВФ. Фондът предупреждава още за геополитическите рискове от конфликтите в Украйна и Близкия изток и за първи път алармира за бежанката криза в Европа. „Икономическите и социалните разходи от бежанците ще бъдат огромни”, предупреждават още експертите. Източник:АФП, БГНЕС

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg