EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

МВФ влива $250 млрд. в световната икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ влива $250 млрд. в световната икономика

mail13:53 | 21.07.2009прегледи 593 коментарикоментари 0


Съветът на директорите на Международния валутен фонд (МВФ) реши да разпредели сред 186-те страни членки на организацията допълнителни резерви в размер на 250 милиарда долара, за да могат те да се справят по-добре с глобалната икономическа криза.
Очаква се предложението да бъде гласувано през август, уточнява Ройтерс.
Като цяло парите ще се разпределят пропорционално според националните квоти на страните членки на МВФ. Квотата на всяка страна се увеличава със 74 процента. "Лъвските пайове" ще получат съответно ЕС и САЩ.
За Русия ще бъдат заделени 6,6 милиарда долара от предвидената сума, посочи ръководителят на профилното подразделение на МВФ Крейг Бомонт, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Представители на МВФ, коментирайки решението на състоялия се в понеделник брифинг с журналисти, подчертаха, че най-голяма полза от това решение трябва да извлекат държавите, чийто пазари са нововъзникващи или се намират в преход, особено спешно нуждаещите се от финансова помощ в условията на сегашна финансова криза. За тях ще бъдат заделени нови резерви в размер на около 100 млрд. долара, посочва ИТАР-ТАСС.
Около 18 млрд. долара от тази сума ще отидат за бедните държави, като размерът й се равнява на близо 20 процента техните резерви и е доста повече спрямо финансовата помощ, която те получават всяка година, отбелязва Ройтерс.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg