EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

МВФ: +3,3% ръст за световната икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ: +3,3% ръст за световната икономика

mail14:00 | 09.10.2014прегледи 1639 коментарикоментари 0


Международният валутен фонд (МВФ) леко понижи прогнозите си за растежа на световната икономика през текущата и идната година, най-вече заради по-слабия икономически растеж на Япония, Латинска Америка и Европа, предаде Асошиейтед прес. Световната икономика ще нарасне с 3,3 процента през 2014 година спрямо прогнозата за растеж от 3,4 процента, направена през юли.
За 2015 г. се очаква световният растеж да се ускори до 3,8 процента, което е с 0,2 на сто по-ниско равнище спрямо юлската прогноза. Фондът изрази по-голям оптимизъм за икономиката на САЩ, прогнозирайки тя да нарасне с 2,2 на сто през текущата година спрямо предишната прогноза за растеж от 1,7 на сто. Прогнозата за 2015 г. остава без промяна - 3,1 на сто. САЩ, Европа и Япония все пак могат да бъдат изправени пред години на вял растеж, освен ако правителствата не вземат мерки за ускоряване на икономическата активност, предупреди МВФ. Организацията призна, че през последните няколко години често понижава прогнозите си и посочи, че това отчасти се дължи на по-бавния растеж в дългосрочна перспектива на развитите икономики.
"Световният растеж е умерен и малко по-слаб от прогнозираното през юли", се посочва в доклада. Според експертите на Фонда растежът на 18-те страни от еврозоната през 2014 г. ще бъде едва 0,8 на сто, което е под очакваните през юли 1,1 на сто. Прогнозата за 2015 г. е понижена от 1,5 на сто до 1,3 на сто. Икономиката на Япония ще нарасне с 0,9 на сто през 2014 година, посочва Фондът, който през юли прогнозираше растеж от 1,6 на сто. За 2015 г. се очаква забавяне на растежа до 0,8 на сто след юлската прогноза за растеж от 1 на сто. Третата по големина икономика в света забави растежа си, след като през пролетта влезе в сила голям данък върху продажбите.
Без промяна остава прогнозата за икономиката на Китай - растеж от 7,4 процента за текущата година и 7,1 процента за 2015 година. За повечето страни подобен растеж би бил силен, но за Китай той ще е най-бавният от десетилетия, отбелязва АП. Фондът понижи значително и прогнозата си за Латинска Америка и страните от Карибския басейн - 1,3 на сто през 2014 г. и 2,2 на сто през 2015 г. спрямо очакваните през юли съответно 2 на сто и 2,6 на сто. Данните до голяма степен отразяват икономическата слабост на Бразилия. МВФ призова САЩ, Европа и Япония да запазят водещите лихви ниски, за да стимулират по-силно кредитирането, разходите и растежа. Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва също така да обмисли изкупуване на държавни облигации, ако това е необходимо за избягване на дефлация, препоръчват авторите на доклада. Според Фонда САЩ и Европа би трябвало да спечелят от по-малкото данъчни увеличения и по-слабото намаляване на разходите през 2014 г. спрямо предходни години. Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ ще се въздържи от повишаване на водещите лихви до средата на идната година, прогнозира МВФ.

"Неизяснените инвестиционни перспективи" в Русия доведоха до забавяне на темпа на растеж още преди украинската криза, а тя пък още повече влоши положението", коментира днес главният икономист на МВФ Оливие Бланшар, цитиран от ТАСС. Икономическото оздравяване в света продължава, но то е слабо и неравномерно, допълни Бланшар. МВФ, който публикува есенните си прогнози в навечерието на годишните срещи на Фонда и Световната банка в края на седмицата във Вашингтон, понижи и предвижданията си за растежа през 2014 година на повечето арабски страни заради очакваното отражение на конфликтите в района. Изключение правят петролните държави в Залива, които продължават да преуспяват, отбелязва АФП.
БВП на района Близък изток и Северна Африка ще нарасне тази година едва с 2,6 на сто, а в априлския си доклад Фондът очакваше увеличение с 3,2 на сто. За идната 2015 година предварителната оценка на МВФ за този район също е понижена до 3,8 на сто вместо очакваните по-рано 4,5 на сто.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg