EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ: 3% ръст на световната икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ: 3% ръст на световната икономика

mail11:40 | 12.10.2023прегледи 431 коментарикоментари 0


Световната икономика ще нарасне с 3 на сто през тази година и с 2,9 на сто през следващата, прогнозира Международният валутен фонд (МВФ) в есенен доклад "Преглед на световната икономика: Преодоляване на глобалните различия".

И докато за 2023 г. прогнозата се запазва същата, то за 2024 г. тя отразява понижение с 0,1 процентен пункт спрямо междинния доклад на Фонда, обявен през юли, на фона на незадоволителното постпандемично възстановяване и на военните действия в Украйна.

Понижението на прогнозите за идната година се дължи на влошените очаквания за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) в еврозоната и Китай, за които се прогнозира ръст от съответно 1,2 и 4,2 на сто спрямо юлските предвиждания за растеж от 1,5 на сто в еврозоната и 4,5 на сто в Китай. Според МВФ кризата в сектора на недвижимите имоти в азиатския гигант може да се разпространи и да засегне страните износителки на суровини.

Заради незадоволителното представяне на икономиката на Германия, която е водещата в еврозоната, Фондът сега очаква ръст на валутния блок от едва 0,9 на сто, а не с 1,3 на сто както през юли.

По оценки на Фонда кризата в имотния сектор на Китай ще доведе до намаляване с 0,1 проценти пункта (спрямо летните прогнози) до 4 на сто на очаквания ръст на развиващите се световни икономики като цяло. 

БВП на Русия ще нарасне през 2024 г. с 1,1 на сто вместо с очакваните през лятото 1,3 на сто.

За САЩ и Бразилия Фондът очаква по-добри макроикономически резултати с ръстове на БВП от по 1,5 на сто. Юлските прогнози сочеха 1 на сто нарастване на икономиката на САЩ и с 1,2 на сто - на Бразилия.

За Индия МВФ прогнозира 6,3 на сто ръст, колкото показваше моделът и през юли.

Прогнозите са за стабилно намаляване на инфлацията - от 8,7 на сто през 2022 г. до 6,9 на сто през 2023 г. и 5,8 на сто през 2024 година. Но очакванията за 2023 г. и 2024 г. са преразгледани нагоре, съответно с 0,1 и 0,6 процентни пункта. От институцията не очакват инфлацията да се завърне до целевите си нива (около 2 на сто - бел. ред.) до 2025 г. в повечето държави.

В САЩ инфлацията се очаква да бъде 2,8 на сто през 2024 г. при 2,3 на сто според лятната оценка. За еврозоната Фондът очаква повишаване на цените през 2024 г. с 3,3 на сто, а не с 2,9 на сто, каквито бяха очакванията през юли. 

В новата си прогноза МВФ отбелязва, че "рисковете пред световната икономика са по-балансирани, отколкото през пролетта“ след постигнатото в САЩ разрешаване на въпроса с дълговия таван и действията на Вашингтон и правителството на Швейцария за овладяване на финансовите сътресения (фалитите на някои средни по капитализация американски банки и придобиването на "Креди Сюис" (Credit Suisse) от "Ю Би Ес" (UBS).

Експертите на Фонда пишат в есенната си оценка, че централните банки нямат много място за грешки в борбата за постигане на ценова стабилност, като призовават финансовите институции да минимизират щетите върху икономиките в процеса на "дезинфлация". 

По отношение на фискалните рискове (рисковете пред националните бюджети на страните - бел. ред.) МВФ призовава правителствата по света да свият мерките за подкрепа, които обхващат широк кръг лица, и да насочат средства към уязвимите групи.

МВФ настоява за световно взаимодействие в търговията с "необходимите минерали", за да се насърчи зеленият преход и да се противодейства на промените в климата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg