EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ: 2,25% ръст за България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ: 2,25% ръст за България

mail09:45 | 17.04.2013прегледи 557 коментарикоментари 0


Европейските страни с нововъзникваща пазарна икономика могат да очакват само умерено съживяване през идните две години основно заради слабото търсене в еврозоната, която е в криза, и увеличаването на държавните дългове. Това е прогнозата на Международният валутен фонд (МВФ) в шестмесечния си доклад.
За България, Полша, Румъния, Унгария, Литва и Латвия, както и три страни извън ЕС - Турция, Сърбия и Хърватия, Фондът прогнозира икономически растеж от 2,25% тази година и 2,75% през 2014 година, след нарастване с 5,24% през 2011 г. и 1,5% миналата година.

Според главният икономист на МВФ Оливие Бланшар за страните с нововъзникващи пазарни икономики, сред които е и България, основното предизвикателство е регулирането на потока на капиталите. По същество техният приток е изгоден за икономиката, но в краткосрочна перспектива той може да създаде проблеми заради нестабилността си. Така че е необходимо да се приветства притокът на инвестиции, но да се намалява нестабилността, подчерта Бланшар, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Други страни от района - Словакия, Словения и Естония, които са членки на еврозоната, както и Чехия се приемат за "напреднали". Освен свиването на търсенето в еврозоната, която е основният пазар за износа на страните от Европа на нововъзникващите пазарни икономики, която вероятно ще започне да нараства отново през втората половина на годината, районът пострада от това, че западни банки изтеглиха парите си от своите филиали в Централна и Източна Европа./БТА
 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg