EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Италия и Кипър най-рискови за света

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия и Кипър най-рискови за света

mail10:31 | 17.04.2013прегледи 481 коментарикоментари 0


Ситуацията в Италия и Кипър представлява най-голяма опасност за световната икономика в краткосрочна перспектива. Това е посочено в новата прогноза за развитието на световната икономика, която МВФ представи в навечерието на годишната си среща в края на седмицата във Вашингтон. В краткосрочна перспектива рисковете са свързани главно със страните от еврозоната. В частност те се дължат на "неопределеността" заради събитията в Кипър и развитието на политическата ситуация в Италия, се казва в доклада. В прогнозата на МВФ не са посочени отделни данни за Кипър. По отношение на Италия експертите от МВФ са понижили показателите на страната в сравнение с прогнозата от януари. Досега се смяташе, че БВП на страната тази година ще се свие едва с 0,4%, а сега се предполага, че БВП ще се свие с 1,5%.
Локомотивът
Главният локомотив на растежа в световната икономика остават страните с нововъзникваща пазарна икономика. Наред с това цялата глобална икономика премина от двускоростен на трискоростен режим, заяви главният икономист на МВФ Оливие Бланшар. Развиващите и преходни икономики - преди всичко Китай и Индия - продължават да отчитат сравнително бърз растеж. Заедно с това при най-развитите страни се наблюдава ново разделение - САЩ относително успешно оздравяват икономиката си, докато в еврозоната през тази година спадът продължава. Така че всеки регион е изправен пред специфични задачи в сферата на икономическата политика. Според Бланшар за страните с нововъзникващи пазарни икономики, сред които е и България, основното предизвикателство е регулирането на потока на капиталите. По същество техният приток е изгоден за икономиката, но в краткосрочна перспектива той може да създаде проблеми заради нестабилността си. Така че е необходимо да се приветства притокът на инвестиции, но да се намалява нестабилността, подчерта Бланшар, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Прогнозата
МВФ понижи прогнозата си растежа на световната икономика, най-вече заради кризата в еврозоната, до 3,3% през 2013 година спрямо 3,5%, очаквани през януари, предаде AFP. Фондът очаква световната икономика да постигне стабилен растеж от 4% през 2014 година. Без изненада еврозоната остава основният повод да безпокойство за вашингтонската институция, която очаква по-изразена рецесия от минус 0,3% в района на страните, използващи единната европейска валута. С отслабнали позиции заради бюджетните орязвания САЩ вероятно ще постигнат растеж от 1,9% тази година, което е спад с 0,2 пункта, но въпреки това остават в много по-завидно положение, според МВФ, който отбелязва "стабилното вътрешно търсене" в най-голямата икономика на планетата. Въпреки преразгледания към забавяне икономически растеж в Китай - плюс 8% и най-вече в Бразилия - плюс 3%, страните с нововъзникващи пазарни икономики продължават разрастването си през 2013 година и все така теглят напред световната икономика, чиято разпокъсаност поражда тревоги сред експертите на МВФ.
Вашингтонската институция все пак посочва изключения - Магреба и Близкия изток, където засилването на активността вероятно ще забави темпа си спрямо 2012 година най-вече заради "политическите преходи", които стават в редица страни, с които Фондът се опитва да сключи споразумение. Сред тях са Египет и Тунис.
Тунис може да получи кредит от МВФ от $1,78 млрд. още през май тази година, съобщи представителят на Фонда за тази африканска страна Амин Мати. Централният банкер на Тунис Шедли Аяри посочи по-рано, че страната му се нуждае от финансова подкрепа, допълвайки все пак, че тя не е ръба на финансовата пропаст. Преговорите за отпускане на кредит за Тунис трябваше да приключат през февруари, но приемането на окончателното решение се забави заради изострянето на политическата криза в страната, довела до смяна на правителството, припомня ИТАР-ТАСС.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4258