EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ: 08% БГ ръст през 2012

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ: 08% БГ ръст през 2012

mail17:00 | 10.05.2012прегледи 378 коментарикоментари 0


Растежът продължава да забавя темпа си, най-вече в резултат на неблагоприятната външна среда. Прогнозира се реалният ръст на БВП да достигне 0,8 процента през 2012 г. и да се повиши умерено до 1,5 процента през 2013 г., при условие, че се възстанови икономическият растеж в еврозоната и се постигне по-добро усвояване на фондовете на ЕС от България. Това се посочва в констатациите на МВФ, разпространени до медиите, при проведената редовна мисия на фонда у нас.
Мисия на фонда бе в България в периода 2 - 9 май 2012 г. с ръководител Катрина Пърфийлд. След проведените срещи от мисията заявяват, че се прогнозира инфлацията през тази година да бъде около 2 процента. Перспективата за рисковете, особено тези, произтичащи от изостряне на кризата в еврозоната, остава по-скоро към
влошаване, посочват от МВФ. Допълването на силните политики с по-големи фискални буфери ще гарантира устойчивост на страната ни и в бъдеще, смята Пърфийлд. Повишаването на потенциалния икономически растеж с прилагане на по-смели структурни реформи също е приоритет според нея. "Трябва да се увеличат фискалните буфери, за да се гарантира устойчивостта. Към момента би било разумно също така да се повиши нивото на фискалния резерв и да се изключи възможността за неговото намаляване", посочва Пърфийлд, цитирана от пресцентъра на мисията на МВФ у нас.
Емитирането на международните финансови пазари за осигуряване на средства за бъдещи разходи по падежиращ дълг, както и за укрепване на фискалния резерв, би била добра възможност, смятат от фонда. Разработването на план за нивото на държавния дълг в средносрочен аспект би могло да допринесе за по-интегриран подход на финансирането в бъдеще, се посочва още в прессъобщението от МВФ.
Според представителите на фонда провежданата фискална политика съответства на плановете за постигане на заложената за 2012 г. цел за фискален дефицит. Реформите за повишаване събираемостта на ДДС дават също резултати. Постигането на целите относно усвояването на еврофондовете ще бъде от критично значение за поддържане на растежа сега и в бъдеще, смятат от фонда. При зададената цел за бюджетния дефицит през 2013 г. без промяна от тази за 2012 г., ще има пространство за действие в случай на икономически спад, което ще позволи на фискалния дефицит да нарасне в границите, заложени в Пакта за финансова стабилност, ако бъде осигурено финансиране, посочват от МВФ.
Високата безработица налага по-големи усилия за разширяване на програмите за активни мерки на пазара на труда и мрежите за социална защита. Тези програми могат да се финансират по линия на социалните фондове на ЕС или с мерки за вкарване на сивата икономика в обхвата на данъчната система, съветват от фонда. Пенсионна реформа ще донесе икономии от 4 процента от БВП в средносрочен план. Правителството би могло да помисли за обвързване на пенсионната възраст с продължителността на живота и унифициране на пенсионната възраст, смятат още от фонда. Ще трябва да се търси и решение за увеличаващия се фискален натиск на разходите за здравеопазване в средносрочен аспект. Банковата система остава добре капитализирана, ликвидна, печеливша и с ефективен банков надзор, сочат констатациите на МВФ. Със забавяне на икономическия растеж, брутните необслужвани кредити са се увеличили през първото тримесечие на 2012 г., но
покритието им с провизии остава високо. Реформирането на правната рамка и ограничаване възможността за обявяване в несъстоятелност със задна дата, ще помогне за решаване на проблема с натрупаните необслужвани кредити, посочват от фонда.


 


Тагове: МВФ, ръст
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg