EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВР: Няма 1 млн. липсващи гласове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВР: Няма 1 млн. липсващи гласове

mail12:40 | 09.09.2014прегледи 741 коментарикоментари 0


„Няма 1 милион липсващи гласове“, обяви зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев по време на третото заседание на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори. Той представи справка във връзка с дискусията на предходното заседание на Борда относно избирателните списъци. По данни на МВР към 1 септември има 6 769 000 активни лични карти на лица над 18 годишна възраст, а до изборния ден още 7 800 души ще навършат пълнолетие и ще имат право на лична карта. 51 000 граждани са със зелени паспорти, а 14 252 имат само паспорт и нямат лична карта. 78 000 души на са си извадили лична карта, въпреки че имат право. По думите на Гунев поне 600 000 граждани, които имат лични карти и са в избирателните списъци, живеят извън страната.

От Министерството на външните работи информираха, че към днешна дата прогнозният брой на секциите в чужбина е 402. Представители на Администрацията на Министерския съвет добавиха, че вече е сключен договор с изпълнител на обществената поръчка за изборните книжа. Приключила е и процедурата с Печатницата на БНБ за отпечатването на бюлетините. В петък приключи съгласувателната процедура с ЦИК и вече има обявена процедура по Закона за обществените поръчки за машините за експерименталното гласуване.

Съветникът на министър-председателя по изборните въпроси проф. Емилия Друмева от своя страна разясни ролята на т.нар „медийни пакети“. Тя подчерта, че те са стриктно регламентирани в Изборния кодекс. Целта е чрез държавния бюджет да бъдат отпуснати средства за партиите и коалициите, които не получават държавна субсидия и имат листи в цялата страна.

Следващия понеделник Гражданския борд ще обсъди въпросите, касаещи престъпленията, нарушенията на правилата на изборния процес и превенцията. Ще бъдат обсъдени още социологическите проучвания, както и разяснителната кампания.

Справка на МВР 

zoom_sss

Източник: Пресслужба на Министерски съвет


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg