EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

МВнР ще продава имоти в 9 държави

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВнР ще продава имоти в 9 държави

mail12:05 | 13.02.2019прегледи 732 коментарикоментари 0


Министерството на външните рабори планира продажба на имоти в няколко държави, съобщи министър Екатерина Захариева в отговор на парламентарен въпрос за управлението на недвижимата собственост на българската държава в чужбина.

Извършен е задълбочен анализ със становището на всички политически дирекции, включително там, където има представителства, и становища от посланиците. Имаме планирани за продажба за тази година няколко имота в Аржентина, Белгия, Гърция, Канада, Колумбия, Никарагуа, САЩ, Уругвай и Финландия, посочи Захариева.

Като фактори тя открои отпаднала необходимост, закрито задгранично представителство. Някои от тези сгради са бивши търговско-икономически служби или генерални консулства. Те генерират големи разходи и представят България в неблагоприятна светлина, когато имотът наистина е в лошо състояние, получавали сме такива писма неведнъж, отбеляза министър Захариева.

Тя посочи, че не може да цитира прогнозната стойност на планираните за продажба имоти, защото тепърва ще се извършват анализи, но по думите й това винаги ще става по най-високата цена и само чрез най-реномираните местни агенции.

Целта е в максимална степен запазване на държавната собственост извън граница, но и ефективно управление на имотите, а не те да бъдат оставяни да се рушат и да се плащат глоби, каза Захариева, като добави, че се цели оптимизиране на сградния фонд, така че да отговаря в достатъчна степен на нуждите на българската дипломация.

Захариева не приема, че имоти се продават на занижени цени, защото всичко става след експертни оценки и през местни агенции, по най-високи цени. През изминалата година е продаден само един имот - в Хага. Става въпрос за почти изоставена сграда, бивша търговска служба, за сумата от 1 165 165 евро, каза Захариева. Той не е бил използван от 2010 г. и състоянието му се е влошавало през годините. Трупал е разходи, различни такси и застраховки.

Захариева изтъкна още, че с учудване разбрала че МВнР дори не е имало електронна програма, по която да следи и управлява имотите. Такава вече има, но нямаше, посочи тя.

Източник: БТА

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg