EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Машиностроенето - вече двигател на икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Машиностроенето - вече двигател на икономиката

mail12:20 | 31.01.2011прегледи 1346 коментарикоментари 0


Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank са единодушни в оптимистичните перспективи за глобалната икономика през 2011 година. Както миналата година прогнозираха от инвестиционния посредник, втора рецесия в САЩ действително не се случи, и благодарение на поредните монетарни стимули се наблюдава ръст, който се отразява позитивно и на цените на финансовите активи. Според двата екипа анализатори предстои една по-добра година за глобалната икономика, макар все още процесът на възстановяване да се развива постепенно, със забавено потребление, поради тежката задлъжнялост на страните. Анализаторите на Saxo Bank подчертават, че американската икономика ще направи ръст от 2.7%, въпреки че бизнесът се бори за печалбите си в трудна среда. Продължаващото поскъпване на суровините ще се отрази негативно на цените на широк кръг стоки, но това за населението на развитите страни ще бъде компенсирано в известна степен от повишаването на доходите, така че то ще започне да има усещането за възстановяване на икономиката.
Не е точно такъв случаят с българската икономика, макар и за нея 2011 г. да е по-позитивна. Цветослав Цачев, ръководител „Анализи” на ЕЛАНА Трейдинг посочва, че икономиката ще расте умерено, с 2-3%, като износът ще запази ролята си на основен негов двигател. Корпоративните кредити ще се увеличават и ще допринесат за ръст на инвестициите. Макар инфлацията да се покачва, потреблението ще започне леко да се съживява към края на годината, но населението няма да може през 2011 г. да усети осезаемо икономическо възстановяване подобно на развитите страни.” Анализаторът добавя, че най-добре ще се представят през годината машиностроителните и добивните компании поради поскъпването на суровините и успешния износ.

Щатският долар с икономическо предимство през 2011

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank вярват, че щатският долар ще има печеливша 2011 година, силно подкрепен от растежа на американската икономика. В същото време еврото ще бъде под натиск при всяка лоша новина от Еврозоната. Вложенията в 10-годишни американски държавни ценни книжа (ДЦК) също ще носят все по-висока доходност. Но и двата екипа анализатори посочват, че волатилността за валутната двойка EUR/USD ще се увеличава през годината, като в края й ЕЛАНА Трейдинг прогнозира стойност 1.20 EUR/USD (в левове курс на щатския долар около 1.60 – 1.70 лв), а Saxo Bank – 1.14 EUR/USD. Кристиян Тайлунд Блобярг от Saxo Bank подчертава, че те смятат долара за подценен и очакват поскъпването му, въпреки дългосрочните си опасения за валутата в контекста на фискалната политика на администрацията на Обама. За да се възползват инвеститорите през 2011 г. от този пазар, ЕЛАНА Трейдинг смята, че подходящи инвестиционни идеи са: продажба на EUR/USD, покупка на USD/JPY, покупка на UUP ETF (борсово-търгуем фонд, свързан с долар индекс, който измерва съотношението на долара срещу други валути) или пък вложения в доларови активи, но без да се хеджира валутния риск.

Златото продължава нагоре

Анализаторите на двете институции смятат, че факторите, които доведоха златото до върхове през миналата година все още са налице и то ще продължи да поскъпва, но предвид прекаленото внимание към него в продължение на 10 години, рисковете за възможни спадове и корекция също остават. При повишение на лихвените проценти и наличие на сигнали за икономически растеж, инвеститорите ще предпочетат да се насочат към по-рискови активи, които генерират по-голям паричен поток. Според Цветослав Цачев един от важните фактори, който би отслабил способността за растеж на златото, е затварянето на хеджиращите позиции от добивните компании, които дълго време бяха фактор за поддържане на ръст. Производствената цена на тройунция злато е средно около 600 долара или с 800 долара по-малко от пазарната цена в момента, с което те си гарантират добри печалби и без хеджиране. Анализаторите от Saxo Bank допълват, че за увеличените купувачи на злато има голяма роля и нарасналата популярност на борсово-търгуемите фондове, които държат количество от над 2000 тона злато – повече от националния златен резерв на Китай. Прогнозата на ЕЛАНА Трейдинг е USD 1300 за тройунция злато към края на 2011 г., а Saxo Bank виждат потенциал за ръст до USD 1600 за тройунция. Цветослав Цачев посочва, че възможности за инвеститорите при тази суровина има чрез покупка на борсово-търгуеми фондове, свързани с акции на златодобивни компании в момент на краткосрочен спад.

Повишено търсене на петрола и динамика в цената

И двата екипа анализатори са съгласни, че „черното злато” ще запази тенденциите си от миналата година: търсенето на петрол се увеличава и продължава динамиката в цената. Цветослав Цачев обръща внимание, че не са изключени корекции в цената в резултат от негативна посока на акциите или вследствие на усилията на Китай да охлади икономиката си. ЕЛАНА Трейдинг прогнозира USD 100 за барел в края на 2011 г. , а Saxo Bank вижда шанс за надценяване и достигане през годината на нива над USD 100 за барел. Според анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг покупка на борсово-търгуеми фондове, свързани с акции на компании от петролната индустрия, и търговия с договори за разлика върху петрол в диапазон USD 75 - USD100 са подходящи инвестиционни идеи за годината, за да се възползват инвеститорите от движението на цената на петрола.

По-големи печалби от американски акции през годината

Страховете от втора рецесия в САЩ не се оправдаха, както анализаторите на инвестиционния посредник прогнозираха миналата година, и американските компании вече показаха растящи печалби. За второто полугодие на 2010 г. щатските книжа показаха възвръщаемост от около 20%. И двата екипа анализатори виждат в американския фондов пазар възможност за добри печалби и през 2011 г. Цветослав Цачев отбелязва, че американските акции вече са оценени справедливо и пазарът има стабилен фундамент предвид успешно развиващите се компании. Той допълва, че временни корекции през годината не са изключени – през първо тримесечие и през лятото, когато ще бъде подходящото време за покупка на акции. Прогнозата на ЕЛАНА Трейдинг за края на 2011 г. е индексът S&P да е със стойност 1400 пункта, а на анализаторите на Saxo Bank – 1420 пункта. Цветослав Цачев обръща внимание, че подходящи инвестиционни идеи са покупка на акции или деривати върху индекси при 10-15% корекция на фондовия пазар в началото и в средата на годината, и от друга страна – селекция в портфейла на акции на големи компании с ниски коефициенти Р/Е и висок доход от дивиденти.

 

Българска фондова борса: Бавно завръщане на доверието

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг смятат, че през 2011 г. ще се наблюдава бавно завръщане на индивидуалните инвеститори на Българска фондова борса, като те постепенно ще увеличат доверието си в българските публични компании, които ще показват последователно по-добри финансови резултати. Прогнозата на ЕЛАНА Трейдинг е БФБ да завърши годината с 25% ръст. Разбира се, ако не настъпят промени в пазарната ситуация вследствие от политически фактори. Българските инвеститори ще имат водеща роля на Българска фондова борса през годината, като те ще насочат капиталите си към акциите на банки и към компании с малка пазарна капитализация и атрактивни коефициенти за оценка. Подходяща инвестиционна стратегия за 2011 г. на Българска фондова борса е диверсификация на портфейла чрез включване на компании с малка пазарна капитализация и добри финансови резултати и покупка на акции на дружества, които увеличават капитала си, но само след подробен анализ на паричния поток, защото високите дивиденти и отстъпките спрямо пазарната стойност не са гаранция за добра инвестиция. Цветослав Цачев подчертава да се избягват компании, които имат голяма задлъжнялост към банки или не са правили инвестиции през последните години.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg