EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Машина за рециклиране в Димитровград

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Машина за рециклиране в Димитровград

mail10:15 | 24.10.2013прегледи 773 коментарикоментари 0


В Димитровград заработи единственият в България автоматизиран Рециклиращ център за оползотворяване на отпадъци от 3 вида опаковки – стъкло, пластмаса и метал - събира, разделя и компресира. За 1 минута в системата могат се преработват до 42 опаковки. Капацитетът за събиране, сортиране и пресоване на съоръжението се равнява по обем на 12 контейнера за разделно събиране. Специализиран софтуер, разпознава видовете опаковки, а чрез постоянна връзка с интернет се поддържа функционалната изправност на системата. По данни на производителите на Рециклиращите центрове, норвежката фирма ТОМРА, в градовете, в които се поставят машините, обемът на отпадъците от опаковки в контейнерите намалява от 40 до 60 %. Качеството и икономическата стойност на отпадъците се запазва и гарантира повторното им използване чрез рециклиране.

Новият модел за оползотворяване на опаковки чрез Рециклиращ център ще бъде приложен в София и Димитровград, в рамките на проект „Национална информационна кампания за популяризиране на разделното събиране на отпадъци чрез пилотно внедряване на най-модерния технологичен - Рециклиращ център за оползотворяване на отпадъци - и намаляване на емисиите парникови газове (ЕПГ)”, финансиран от Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд в България.
Модерната технология се прилага успешно в 56 държави в света, между които Великобритания, САЩ, Норвегия, Германия, Гърция и други. Моделите за приложение са различни в зависимост от националните приоритети и характеристики на пазара. В България, Рециклиращите центрове, пилотно ще бъдат монтирани с финансовата подкрепа на Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд и ексклузивния партньор на ТОМРА за България, притежаващ на склад 40 Рециклиращи центъра. Очакванията са проектът да бъде мултиплициран в цялата страна.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg