EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мафията – сенчестият двигател

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мафията – сенчестият двигател

mail10:00 | 11.01.2012прегледи 541 коментарикоментари 0


В икономиката на Италия мафията има голям дял, отчитащ оборот от над 140 млрд. евро годишно, информира ИТАР-ТАСС. Участието на мафията в търговския сектор се равнява на 100 млрд. евро годишно или 7 процента от брутния вътрешен продукт на страната (БВП). Това сочи публикуван днес доклад, изготвен от най-големия съюз на предприемачи в Италия - "Конфесерченти", обединяващ над 300 000 малки и средни частни компании.
"Мафиотските структури, които здраво са се вкоренили в сектора на малкия и среден бизнес - от магазини и ресторанти до хотели и курорти - разполагат с ликвидни средства от около 65 млрд. евро, което е много над възможностите на която и да е банка", се посочва в доклада, като се уточнява, че "в момента благодарение на активите си единствено мафията има възможности за инвестиции, което приравнява дейността й на банковата".
"По този начин се стига до положение, при което парите от незаконни дейности попадат в законния бизнес в периоди на криза, когато никой вече няма пари", се отбелязва в документа.
В доклада се отбелязват тесните връзки на мафиотските структури с политиците. Традиционната сфера на влияние на мафията се е изместила от южните към централните и северни области на страната. Според данни на "Конфесерченти" мафията изцяло контролира пазара на хазартни игри, сектора на сметосъбирането, най-вече събирането на токсични и отровни отпадъци, както и строителния бизнес. Интересите на организираната престъпност се разпростират и до здравеопазването, спорта и спортните състезания (най-вече футбола), както и до транспорта.
В Италия са известни четири най-влиятелни мафиотски структури - Коза Ностра на остров Сицилия, Ндрангета в южната област Калабрия, Камора в Неапол и Сакра корона унита в югоизточната област Пулия, уточнява ИТАР-ТАСС.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158