EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Матури в страната без Перник

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Матури в страната без Перник

mail09:25 | 23.05.2012прегледи 528 коментарикоментари 0


Над 67 хиляди дванайсетокласници се явяват на втория държавен зрелостен изпит по предмет по избор. За първи път изпитът се провежда в един и същи ден с националното външно оценяване по математика, който ще държат 58 хиляди седмокласници.
Матурата по избран от зрелостниците предмет започва в 8 часа и е с продължителност 4 часа. "Вариант 1" от два изпитни варианта беше изтеглен от журналист на БТА в Министерството на образованието, младежта и науката.
Зрелостниците могат да избират между 13 дисциплини. Традиционно най-много дванайсетокласници предпочитат да се явят на география. По този предмет тази година тестовата част ще носи максимално 70 точки вместо 65, а писмената – 30 точки. Ще бъдат включени повече въпроси от география на България. Биологията и английският език са другите фаворити на зрелостниците.
Изпитът на седмокласниците започва в 10 часа. Той е разделен на два модула. Този за националното външно оценяване съдържа 20 задачи, продължава 1 час и носи максимално 65 точки. Вторият модул се състои от 4 задачи с отворен отгвоор, две от които са по формата на международното изследване "Пиза". Той продължава час и половина.
Днешният 23 май е неучебен ден в Перник. Матурите и държавният зрелостен изпит ще се проведат на 29 май, вторник. Това бе решено при снощното посещение на премиера Бойко Борисов в Перник заедно с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министъра на образованието Сергей Игнатов. Преподаватели от Перник обаче са на мнение, че това е трябвало да стане по-рано./БНР
 


Тагове: матури, Перник
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4182