EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Масово отказват на фирми услуги към Търговския регистър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Масово отказват на фирми услуги към Търговския регистър

mail13:01 | 29.10.2009прегледи 965 коментарикоментари 0


40 на сто от фирмите получават отказа за извършване на услуга към Търговския регистър повече от веднъж. Това сочат данните от проучване сред 115 фирми, проведено по поръчка на Американската търговска камара, цитирани от в. Позвънете. Според координатора на проекта Александър Иванов това се дължи предимно на непълнота в представените документи. Проблемът всъщност е, че агенцията не дава срок за изправяне на грешките и непълнотите. Необходимо е фирмата да подаде заявлението втори път и да плати такса за услугата. Именно заради това е необходимо да се постави срок за отстраняване на пропуските от 30 дни, коментира за изданието Владимир Пенков, адвокат. Зад тази препоръка застават близо 80 на сто от всички дружества, участвали в проучването.
Повечето хора дори не си правели труда да обжалват, защото процедурата е тромава и бавна и те предпочитали да платят таксата повторно. Тези, които се обръщали към съда, обаче, категорично печелели. Според данните от проведеното изследване това са 23,9% от компаниите. Пенков обясни, че в съда клиентите на агенцията предоставят нужните документи и така правораздавателните органи постановяват вписване. Тук отново обаче пречи дупка в закона. По сега действащите нормативи съдът няма как да предостави директно липсващата информация на Агенцията по вписванията. Така, дори и спечелил делото, търговецът е необходимо да подаде ново заявление, да плати нова такса, за да се впишат обстоятелствата в регистъра. Именно повторното плащане на таксата в голяма степен дразни потребителите. Като цяло те определят размера й като нормален, но не и това, че плащат неколкократно за една и съща услуга без да има видима причина за това.
67,4% от търговците настояват и за облекчаване на процедурата по обжалване на отказите, като тя трябва да е съобразена с търговската регистрация.
Друг проблем, пред който са изправени компаниите е, че с новия регистър не могат да запазят името си. В закона предимство се дава на онези търговци, които се регистрират първи. Така винаги съществува опасност някой да ви изпревари и да ви вземе името, независимо, че сте работили за него повече от 10 години, каза адв. Пенков. Той добави, че би трябвало да се вземат предвид регистрираните по Закон за марките и географските означения и на тях да е гарантирано запазването на фирменото наименование.
Не функционира и принципът за обслужване на фирми на едно гише. Много често дори различни гишета на Агенцията по вписванията не си сътрудничат и заради това  се налага компаниите да подават едни и също документи по няколко пъти.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg