EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Маските - доходоносен бизнес в Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Маските - доходоносен бизнес в Китай

mail13:18 | 27.03.2020прегледи 9597 коментарикоментари 0


Пекин, /Цзиан Йе и Хелън Роксбург от Франс прес/
"Все едно, че печаташ пари": с пандемията от Ковид-19, която засяга всички континенти, много китайски индустриалци се впуснаха в доходоносното производство на маски, за да задоволят бързо нарастващото търсене.
В разгара на кризата в Китай Гуан Сюндзъ построи завод за ... 11 дни, за да произвежда маски N95, които могат да предпазят от зараза всеки, който ги носи.
С овладяването на епидемията на китайска територия и рязкото нарастване на случаите на зараза в чужбина, този 34-годишен предприемач сега се е насочил към нови пазари като Италия - страната с най-много жертви в света от новия коронавирус.
В Китай е пълно с такива предприемачи като него: през първите два месеца на 2020 г., страната регистрира 8950 нови производителя на маски на своя територия, според сайта за информации за китайските компании Тиенянча.
След блокадата в края на януари на централната провинция Хубей, епицентър на епидемията, броят на новите случаи в страната прогресивно намаля. Но коронавируса оттогава зарази над 400 000 души по света. Една световната пандемия, която доведе до повишаване на търсенето на защитна екипировка.
"Една машина за производство на маски се превърна в истинска печатница на пари", казва на Шъ Синхуей, директор на продажбите на базирана в Дунгуан в Южен Китай компания. Цените му се увеличиха от по-малко от един евроцент преди до няколко евроцента на бройка.
"Произвеждаме по 60 000 до 70 000 маски дневно. Това е като да произвеждаме пари", обобщава той.
Ци Гуанту инвестира над 50 милиона юана (6,5 милиона евро) в завода си, намиращ се също в Дунгуан. Той работи 24 часа в денонощието.
"Да си върнем направените инвестиции не е проблем", уверява Ци Гуанту: той е получил 200 поръчки на обща стойност 100 милиона юана (13 милиона евро). "Машините за производство се амортизират за 15 дни", казва със задоволство той.
Йоу Лисин пък никога не е стъпвал в завод за маски. Но надушвайки далавера, той решил да се впусне в бизнеса. Десет дни по-късно той вече е започнал да продава първите машини за производство за маски
"Спях само по два-три часа на ден", за да заработи предприятието", разказва той.
Нетърпеливи клиенти минавали дори през нощта в завода му, за да бъдат сигурни, че ще могат да си получат възможно най-бързо поръчаните машини, добавя той. Шефове на текстилни компании рязко се пренасочиха към производството на маски, допълва той.
"Те бяха получили поръчки, които не можеха да изпълнят на първо време заради липса на производствен капацитет", обяснява Йоу Лисин.
Световният недостиг на маски също стана причина за рязък скок на цените на суровините.
Според Гуан Сюндзъ цената на плата за производството на маски скочи от 10 000 на 480 000 юана на тон (от 1300 на 62 000 евро).
Производителят на маски Ляо Бяо трябваше да води истинска борба, за да му бъдат доставени резервни части за неговите машини, предвид пътните блокади в разгара на епидемията.
След като машините били сглобени, той трябвало да ги подложи на експертиза на цена десет пъти по-висока от нормалната. Но въпреки високите цени, секторът си остава до голяма степен на печалба.
Според официалните данни Китай произвежда ежедневно 116 милиона маски. Голяма част от тях са предназначени за износ.
Гуан Сюндзъ казва, че е пратил един милион маски в Италия. Шъ Синхуей твърди, че е получил над 200 поръчки от Южна Корея и Европа.
"Първият пик на поръчките беше в средата на февруари. Сега с разпространението на пандемията идва втората вълна на поръчките", обяснява Шъ Синхуей.
Ляо Бяо се опитва също да изнася в Европа и Канада.
"Поръчките на маски намаляха в Китай. Вече имаме излишък, за да помагаме на други страни", подчертава той. "Ние сме готови да им помогнем", добавя той.
Но няма ли секторът да стане жертва на свръхпроизводството след края на епидемията? Гуан Сюндзъ не вярва в това. "Повечето хора ще придобият навика да носят маска", уверен е той.
Превод: БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg