EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мартин Шулц напуска ЕП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мартин Шулц напуска ЕП

mail11:31 | 28.11.2016прегледи 1341 коментарикоментари 0


След 22 години в Европарламента, последните 4 от които негов председател, Мартин Шулц декларира, че занапред ще брани идеята за обединена Европа на национално ниво - в родната му Германия.

Мартин Шулц, председател на Европейския парламент: "Няма да се кандидатирам за трети мандат като председател на Европарламента. Ще участвам в изборите за Бундестага догодина като водач на листата на социалдемократите в Северен Рейн-Вестфалия".

Шулц не потвърди спекулациите, че още през февруари ще стане външен министър в правителството на Ангела Меркел. Тогава постът ще бъде овакантен от съпартиеца му в широката управляваща коалиция Франк-Валтер Щайнмайер, който се очаква да бъде избран за президент на Германия. Не стана ясно и дали социалдемократите ще издигнат Шулц срещу обявилата желание за четвърти мандат Меркел. Сред тях битува мнението, че той би бил по-избираем от настоящия им лидер Зигмар Габриел заради необвързаността му с настоящия кабинет.

В Брюксел оттеглянето му също може да предизвика сътресения.

Манфред Вебер, лидер на групата на ЕНП в Европарламента: "През декември ще издигнем кандидат за председател на Европарламента. Вече се въртят имена, някои хора вече се кандидатираха, мога да ви уверя, че ЕНП със сигурност ще излезе с убедителна номинация".

Възможно е Европейската народна партия да подкрепи отново евросоциалист или либерал за наследник на Шулц. До такъв компромисен вариант може да се стигне, за да се парират оплаквания, че ЕНП държи и трите най-висши постове в Евросъюза.
(БНТ)


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159