EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мароко субсидира разходите за пшеница, газ, захар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мароко субсидира разходите за пшеница, газ, захар

mail09:30 | 21.04.2022прегледи 1162 коментарикоментари 0


Мароко очаква разходите за субсидии за мека пшеница, газ за готвене и захар да се увеличат до 32 милиарда дирхама (3,2 милиарда долара) спрямо 21 милиарда дирхама миналата година заради скока на международните цени. Това заяви премиерът Азиз Ахануш, цитиран от Ройтерс.

Правителството е отделило 17 милиарда дирхама от бюджета за субсидии  и дефицитът ще бъде компенсиран с по-високи данъци върху приходите, заяви премиерът. 

Досега не сме прибягвали към допълнителни кредити или използването на линия за осигуряване на ликвидност, коментира той, добавяйки, че данъчните приходи са нараснали с една четвърт в края на февруари спрямо същия период на миналата година.

Централната банка обяви миналия месец, че данъчният дефицит на Мароко ще остане непроменен на равнище от 6,3 на сто, позовавайки се на увеличените продажби на фосфати.

Правителството очаква растежът тази година да бъде 1,7 на сто спрямо 7,3 на сто миналата година, след като най-лошата суша от десетилетия доведе до спад на селскостопанското производство. 

Земеделското министерство обяви, че 53 на сто от плантациите с пшеница са били загубени заради сушата този сезон.

Мароко сложи край на субсидиите за дизел и бензин през 2015 г., но предложи помощ на транспортните оператори като шофьори на камиони и таксиметрови водачи, за да се справят с влиянието на по-високите цени.

Властите предоставиха и 2 милиарда дирхама за засегнатия от пандемията туристически сектор и 10 милиарда дирхама, за да подпомогнат фермерите да се справят с последствията от сушата. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg