EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Маневрите на „Булгартабак” + Закон за тютюна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Маневрите на „Булгартабак” + Закон за тютюна

mail12:45 | 24.03.2016прегледи 5805 коментарикоментари 0


Не стихват  разправиите около обявеното изтегляне на „Булгартабак” от пазара на Близкия изток, за което самата компания съобщи в края на миналата седмица. Причината бе, че политическите атаки от ДСБ срещу холдинга вредят на нейния имидж. Същевременно стана ясно, че депутатът от ДПС  Пеевски е продал своя дял от компанията, като засега не е ясно кой е новият собственик. „Откъде да знам кой е реалният собственик на „Булгартабак”, не сме се интересували и не е било предмет на Министерството на икономиката да изследва това. Важно е, но не сме го изследвали - това е ваша работа, на журналистите, коментира в НС икономическият министър  Божидар Лукарски.  Държавата каквото е трябвало да направи, го е направила достатъчно. В момента се гласуват промени в закона за тютюневите изделия в НС, който нямат нищо общо с исканията на тютюноработниците и тютюнопроизводителите, а с транспонирането на европейски директиви, поясни Лукарски. Не знам колко са загубите на тютюнопроизводителите от спирането на износа на цигари за Близкия Изток, не сме правили такива изчисления. За това трябва да попитате конкретно „Булгартабак”, посъветва министърът.

По-късно премиерът Бойко Борисов заяви, че няма информация има ли връзка депутатът от ДПС Делян Пеевски със собствеността на "Булгартабак":"Аз не знам някога да е стоял. Аз не мога да коментирам нещо, което не знам. Знам само, че преди няколко години платихме няколко милиона на "Сити банк", за да направи всички процедури по най-възможно прозрачен и признат в света начин. И знам, че над 200 милиона лева получи държавата, за да е фабрика. Сега 400 души минимум ще си отидат, но когато непрекъснот нещо публично се атакува, то накрая си отиват хората. Аз не съм казал, че медиите са виновни. Това са ваши думи. Правете го, каквото искате говорете."

Проверка на Агенцията по приватизация в "София БТ", фирма на холдинга, е установила, че отдел „Логистика“ на компанията извършва дейност. Синдикалните организации също са потвърдили, че част от функциите на предприятието се осъществяват. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ на БНР директорът на Агенцията за приватизация Емил Караниколов и допълни: "За да влезем в хипотезата на наказание по чл.4.5.1 от договора, трябва да се спре цялата дейност на дъщерното дружество. Синдикатите ни представиха заповед на изпълнителния директор на предприятието, която казва, че от 1-ви април ще спре за неограничен период дейността в дружеството. Към момента, не сме в хипотеза на нарушение на приватизационния договор. На 1-ви април ще влезем отново."

Според приватизационния договор се допуска спиране на производствената и търговската дейност на дружеството или неговите дъщерни дружества за максимум 12 месеца заради ремонти, модернизация или аварии, уточни още Караниколов по повод съобщението, че Агенцията може да наложи огромна глоба на "Булгартабак", но едва догодина: "Това е общ период за 10 години. Тоест, ако сега едно дружество е спряло за 6 месеца, то в следващите 5 години, които остават, другите дружества, или същото това дружество, може да спре отново за 6 месеца, но не и повече."

В началото на следващия месец ще бъдат освободени 400-те служители на софийската фабрика на "Булгартабак" заради спирането на износа за Близкия Изток. "Ако ще възстановят, а те следва да възстановят, иначе неустойката е изключително голяма, считам, че ще възстановят част от работниците. Вероятно в момента пазарът и това, което в момента „Булгартабак“ излезе с изявление, че намалят обемите на работа, не им позволява да поддържат такъв брой. Мажоритарният собственик на "Булгартабак" е подразделение на ВТБ, категоричен е Караниколов. Според приватизационния договор, Агенцията има право да блокира активи на "Булгартабак", а не само на купувачите, допълни той. Агенцията има право да налага санкции за над 100 млн. евро, колкото е стойността на приватизационната сделка, ако дружеството прекрати дейността си преди да са изминали 10 години от сключването на сделката, обясни Караниколов.

Съгласно договорът за приватизация, във всеки един момент и констатиране на неизпълнение, Агенцията може да учреди залог, ипотека или друго обезпечение, без съгласието на купувача, т.е включително и да блокираме сметки, стока, която имат налична, машини, съоръжения и имоти.

Във вторник от ръководството на дружеството са заявили че „ще предприемат всички действия за възстановяване на част от производствените линии“, обясни Караниколов. Не е уточнен срокът, в който да бъде възстановено производството, но това означава, че би трябвало да възстановят и част от работниците, допълни той: Задълженията за трудова заетост и за разходи на труд са изтекли още през 2014-а г. и те имат право на съкращения. Но тези съкращения не трябва да водят до прекратяване на дейност на дружеството.

До момента "Булгартабак" е работило на печалба, а дружеството дори е увеличавало служителите си и възнагражденията им, заяви Караниколов. Той отказа да коментира мотивите на дружеството да спре износа за Близкия изток, поради което се налага затваряне на софийската фабрика.

Ако се стигне до окончателно затваряне на фабриката, наказание може да бъде наложено чак след година. Спирането на износа за Близкия Изток ще намали изкупуваните количества тютюн, заради което вчера тютюнопроизводители от цялата страна протестираха. Синдикатите в "Булгартабак" подготвят протест в защита на работните места. Реакцията на икономическия министър Божидар Лукарски: Има среща между протестиращите, между асоциации на тютюнопроизводители и дружеството „Булгартабак“. Доколкото знам там ще бъдат обсъдени всякакви проблеми и се надявам да не се стига до по-продължителни протести, да не се стига до затварянето на производствени мощности и респективно хората да останат на улицата. Лукарски призна, че не са правени изчисления колко тежък ще бъде удърът върху българската икономика и препрати за отговор на този въпрос към "Булгартабак". В министерството няма информация кой е истинският мажоритарен собственик на холдинга.

От своя страна компанията, съобщи, че средният размер на обезщетение за освободен служител, което ще бъде платено, е 15 хил. лева, като ще има и суми, които значително надхвърлят този размер.

Парламентът гласува на второ четене четири законопроекта за изменение и допълнение на Закона за тютюна и тютюневите изделия. Депутатите ще въведат изцяло нова регулация на задълженията на производителите и вносителите на нови тютюневи изделия. Те ще уведомяват 6 месеца предварително Министерството на икономиката за всяко ново тютюнево изделие, което имат намерение да пускат на пазара и да представят негово подробно описание. Промени се правят и с регламентиране на съставките и емисиите от цигари, определят се максималните равнища на катран, никотин и въглероден оксид в изделията и методите за тяхното измерване. Вносителите на тютюневи изделия ще следва да представят на Института по тютюна и тютюневите изделия информация за всички съставки, за използваните количества и за основанията за тяхното включване, токсикологични данни и данни за методите за измерване на емисиите.  Въвежда се и забрана за представянето, предлагането и продажбата на цигари и тютюн за ръчно свиване на цигари с характерни вкусово-ароматни качества, съдържащи добавки като витамини, кофеин с оцветяващи свойства. Парламентът ще въведе подробна регламентация и на здравните предупреждения, които трябва да се поставят върху всяка външна опаковка на тютюневите изделия. Ще се въведат и ограничения по отношение на обозначенията, които рекламират или насърчават употребата на тютюнево изделие и създават погрешно впечатление за неговите характеристики и здравни последици, които внушават, че носи ползи за здравето.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039