EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Маневрите на Газпром в България продължават

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Маневрите на Газпром в България продължават

mail16:44 | 16.02.2010прегледи 1074 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

Газпром е готов да преговаря доставките на природен газ за България да се осъществяват без посредници. Това стана ясно след среща между премиера Борисов и председателя на Управителния съвет на  Газпром Алексей Милер. Както е известно страната получава руски газ чрез три посреднически компании -Овергаз инк, Винтерсхал и Газпром експорт. Никакви други подробности не се съобщават по този повод. Преди време Румъния също поиска директни доставки. Тогава Газпром заяви, че е готов да доставя на Румъния газ без посредници, при условие, че Букурещ увеличи количеството на доставката.
При срещата Борисов е поставил въпроса съществуващия транзит на газ за България да бъде разглеждан в контекста на проекта "Южен поток" по начин, по който страната ни да не бъде ощетена, информираха от пресслужбата на Министерски съвет. Преговорите по сключване на нови договори за доставка на газ се очаква да започнат в скоро време между Булгаргаз и Газпром експорт, тъй като някои от тях изтичат през 2010 г. Освен това България е поискала при сключване на новите договори да се предвиди увеличение на таксите за пренос на руски газ през България за Турция, Гърция и Македония, съобщи икономическият министър Трайчо Трайков, цитиран от БТА. Трайков обясни още, че съществуват различни варианти за повишаване на транзитните такси, но не уточни какво е българското предложение. Според сегашния дългосрочен договор за транзит на синьото гориво през България цената за преноса, плащана на Булгартрансгаз е 1.7 долара за 1000 куб. м газ на 100 км.

Когато говорим за транзит, трябва да кажем какво става с транзитните такси, които са толкова ниски за България, добави той. В някои страни те са двойно по-високи от тези в България. Когато говорим за транзитни договори, говорим и за договори за доставка на газ, където също имаме цял набор от искания и взаимни очаквания.
Пак днес стана ясно, че Газпром маркетинг и трейдинг, дъщерна компания на руското газово дружество Газпром, кандидатства пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ за получаване на лиценз за търговия с електроенергия на територията на България. Представителят на Газпром маркетинг и трейдинг Богдан Преда каза, че те ще настояват за двадесетгодишен лиценз, като обемът на търгуваната енергия ще бъде първоначално 50 млн. мегаватчаса годишно, а впоследствие може да достигне до 350 млн. мегаватчаса. Намеренията на Газпром са да стане световна компания за търговия с електроенергия и разширяването на търговската й дейност в Източна Европа е част от този план. Преда добави, че очаква дружеството да започне търговска дейност до два месеца. ДКЕВР ще вземе решение за издаването на лиценз в края на този месец.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg