EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

М.Андреев:Кредитираме експортно-ориентирани фирми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

М.Андреев:Кредитираме експортно-ориентирани фирми

mail17:55 | 25.11.2010прегледи 1945 коментарикоментари 0


Economynews.bg
Г-н Андреев, в интервю за Bloomberg в края на 2009 година казвате: "Виждаме следващите няколко месеца като трудни, докато някои компании оперират с последните си резерви, а някои вероятно ще затворят. Нещата ще станат по-зле, преди да се подобрят". Оценката ви година по-късно за икономиката?

Спряхме свободното падане и се връщаме към нормалност, но картината е пъстра и за по-устойчива тенденция ще говорим напролет. От една страна, има ръст на износа, възобновяване на инвестиционния процес и повишаващ се интерес към покупка на "стресирани" активи, задвижва се ипотечното кредитиране и финансирането на малките фирми. От друга страна, остават напреженията в междуфирмената задлъжнялост, проблемните кредити растат и вероятно ще продължат да нарастват през следващите тримесечия, умишлените фалити и бавните процедури отварят нови язви.

Каква ще е лихвената политика на Райфайзенбанк през следващите шест месеца? Успяхте ли да привлечете повече депозити чрез лихвената си политика?

Хубаво е да имаш стабилен първичен ресурс, но не на всяка цена. Лихвите по депозити се поуспокоиха, а бяха отхвърчали много нагоре. В момента предлагаме нива, които са конкурентни и съответстват на добрия рейтинг на банката. Поддържаме стабилен пазарен дял и продължаваме да диверсифицираме депозитната си база. Икономиката не расте и търсенето на кредити не е голямо. Имаме достъп до външно финансиране на разумна цена както и нашите основни конкуренти, така че не виждам основание да очакваме ново рязко повишение на лихвите по депозитите.

Какъв е процентът на вашите кредитополучатели, които се оказват в неплатежоспособност? Каква е политика ви към имотите и към компаниите ваши длъжници? Какви са загубите на банката в тези случаи?

Процентът на просрочията при нас е с 1-3 процента под средния за банковата система в зависимост от сегмента. Политиката ни е да помагаме, доколкото е възможно на коректните клиенти. С тези, които правят опити да излъжат или ощетят банката нямаме разговор. Всички имоти, които се продават, са достъпни на сайта на банката и Райфайзен имоти. Подобна е политиката на колегите от Райфайзенлизинг, които освен това имат и регионална база данни. За загуби можем да говорим, когато изчерпим законовите способи да си съберем парите. Понякога процедурите се точат с години, така че е рано да броим пилците. Крайният баланс ще зависи от динамиката на потребителското търсене и от цените на недвижимостите.
Ето Ви един добър пример - само преди 4 месеца се наложи да купим сграда и машини на търг срещу дълг, защото нямаше никакъв интерес към тях. В момента има трима кандидат-купувачи, които наддават ожесточено. Поканихме ги да подадат оферти в запечатани пликове, отворихме ги пред нотариус и предстои Надзорният съвет и в Управителния съвет да вземем решение на кого да продадем активите.

Кои са най-перспективните сектори, които банката кредитира в момента, а и през следващите месеци ?
Кредитираме добри компании от всички сектори. Интересуват ни особено експортно-ориентираните компании и тези работещи в традиционни за България отрасли - земеделие, хранително вкусова промишленост и туризъм.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4099