EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Малко шефове-жени в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Малко шефове-жени в България

mail10:15 | 28.01.2013прегледи 439 коментарикоментари 0


Нараства броят на жените в управителните съвети - към днешна дата делът им е 15,8 % спрямо 13,7 % през януари 2012 г. По-конкретно това представлява средно 17 % от членовете на управителните съвети без изпълнителни правомощия (15 % през януари 2012 г.) и 10 % от членовете с изпълнителни правомощия. Увеличение на дела на жените в управителните съвети беше отчетено във всички държави на ЕС, с изключение на три (България, Полша и Ирландия). България е и единствената държава, в която се наблюдава значително намаление (с 4 процентни пункта), докато в Полша и Ирландия няма промяна в броя на жените в управителните съвети, които се запазват съответно на 12 % и 9 %.
Това сочат данни на ЕК, която публикува средносрочните цифри относно дела на жените в управителните съвети на дружества, допуснати до борсова търговия.
Новите цифри за ЕС представляват увеличение с 2,2 процентни пункта в сравнение с октомври 2011 г. и са най-значителното регистрирано досега увеличение за една година спрямо предишната. Това нарастване е вследствие на предложението на Европейската комисия относно жените в управителните съвети, прието на 14 ноември 2012 . (IP/12/1205 и MEMO/12/860), с което се въвежда цел от 40 % за броя на избраните спрямо заслугите жени в управителните съвети. Увеличението е отражение също така на резултатите от дискусиите на високо равнище в ЕС относно необходимостта от законодателство, с което да се урежда броят на жените в управителните съвети.
Къде има увеличение на жените-ръководителки? Най-високо то, изразено в процентни пункта, беше регистрирано в Италия (4,9 процентни пункта, с които общият процент става 11 %), където неотдавна беше приет закон с квоти, с който се изисква до 2015 г. в дружествата, допуснати до борсова търговия, и в държавните дружества 1/3 от членовете на управителните и надзорните съвети да бъдат жени. Франция, в която през 2011 г. беше въведен закон с квоти, беше първата държава в ЕС, където в управителните съвети на всички най-големи дружества, допуснати до борсова търговия, има повече от една жена. Понастоящем жените представляват 25 % от членовете на управителните съвети на дружествата, включени в индекса CAC 40 във Франция, което представлява увеличение с 2,8 процентни пункта в рамките само на 10 месеца (януари—октомври 2012 г.). Квотата във Франция е 40 % до 2017 г., като тя се прилага за членове на управителни съвети с и без изпълнителни правомощия в големи дружества, които са допуснати или не са допуснати до борсова търговия (чийто персонал е най-малко 500 служители и чиито приходи са над 50 млн. евро), а междинната цел до 2014 г. е 20 %.
Днешните цифри са обещаващи, но все още трябва да се положат много усилия. В управителните съвети на една четвърт от най-големите дружества (25 %) все още няма жени.
През март 2012 г. ЕК публикува последния си годишен доклад за участието на жените в процеса на вземане на икономически решения. Следващият пълен доклад ще бъде публикуван през април 2013 г. Днешните средносрочни цифри бяха събрани през октомври 2012 г. и бяха сравнени с данните от януари 2012 г.

Контекст
На 14 ноември 2012 г. Комисията прие законодателен акт, в който беше определена минимална цел от 40 % участие на по-слабо представения пол в управителни съвети без изпълнителни правомощия в дружества, допуснати до борсова търговия, в Европа до 2020 г., и 2018 г. за публични предприятия, допуснати до борсова търговия (вж. IP/12/1205 и MEMO/12/860).
Основни елементи на законодателното предложение:
-ако дружество в Европа, което е допуснато до борсова търговия, има в своя управителен съвет по-малко от 40 % жени, новото законодателство ще изисква от него да започне нова процедура за подбор на членове на управителния съвет, в която се дава предимство на квалифицирани жени кандидатки.
В закона акцентът е поставен твърдо върху квалификацията. Никой не може да стане член на управителен съвет само защото е жена. Както и на никоя жена няма да бъде отказана длъжност на основание на нейния пол.
Законът се прилага единствено за управителни съвети или директори без изпълнителни правомощия на дружества, допуснати до борсова търговия, поради икономическата им значимост и голямата им известност. Малките и средните предприятия са изключени.
Отделните държави — членки на ЕС, ще трябва да предвидят целесъобразни и възпиращи санкции за дружествата, които нарушават директивата.
Законодателният акт е временна мярка. Срокът му изтича автоматично през 2008 г.
Като допълнителна мярка в акта са включени също „гъвкави квоти“: за дружествата, допуснати до борсова търговия, се предвижда задължение да си определят сами цели за саморегулиране относно представянето на двата пола сред директорите с изпълнителни правомощия, които трябва да бъдат постигнати до 2020 г. (или 2018 г. за публичните предприятия). Дружествата ще са длъжни да докладват ежегодно за постигнатия напредък.
Следващи стъпки: За да се превърне в законодателен акт, понастоящем предложението на Комисията трябва да бъде прието от Европейския парламент и от държавите членки в Съвета. /Европейска комисия
 


Тагове: жени, шеф
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165