EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

До март жените работят безплатно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

До март жените работят безплатно

mail13:10 | 05.04.2012прегледи 1837 коментарикоментари 0


Ива Стойкова
До около 5 март жените в Европа работят безплатно, като в България датата се измества към средата, дори края на месеца. Разликата в заплащането в Европа между мъже и жени за една и съща позиция е около 17%, а в България процентът е 19,3% за 2010 г. Жените трябва да работят 70 минути, за да получат толкова, колкото мъжете за 1 час. Жените получават 86 евро за всеки 100 евро, заработени от мъжете. Още през 1957 г. принципът на еднакво заплащане за еднакъв труд е заложен в Договора от Рим. След 50 години наличие на законодателство по въпроса очевидно още съществува разлика в заплащането на труда на жените и мъжете. А според еврокомисар Вивиан Рединг още половин век ще отнеме изравняването. По отношение на Индекса за разлика между половете на Световния икономически форум, ситуацията в България се влошава. Ако през 2007 г. България е заемала 25-та позиция от общо 134, то през 2010 г. вече е на 50-та. В същото време съседните балкански страни преминават на по-предни позиции.

Според нагласите обаче едва 2,5% от хората, които смятат, че жените получават по-ниско заплащане, показва проучване на Сова Харис по поръчка на Информационното бюро на Европейския парламент. 35,9% смятат, че заплащането за мъжете е по-високо, а според 32,9% е еднакво. 28,7% не могат да преценят.
Жените изостават не само по отношение на заплащането. Много нисък е процентът на дамите в корпоративни бордове. Мъжете президенти на големи компании в Европа са 96,8% срещу 3,2% жени.

Според проучване на Евробарометър, публикувано в началото на март тази година, 88% от европейските граждани вярват, че при еднакви способности жените следва да бъдат равно представени на водещите ръководни длъжности в бизнеса. Докато жените обаче съставляват 60% от завършилите висше образование, едва 3% от тях достигат до най-високите ръководни позиции в бизнеса.
Родителството решаващ фактор
Равнищата на заетост на жените в целия ЕС варират от около 40% до 75%, при средно за ЕС 75.8% за мъжете и 62.5% за жените (2009 г.). Влиянието на родителството върху участието на пазара на труда все още се различава много за жените и мъжете - само 65.6% от жените с деца под 12-годишна възраст работят, за разлика от 90.3% от мъжете. Същевременно жените работят на непълен работен ден повече, отколкото мъжете (75% от работещите на непълен работен ден са жени), на по-ниско платени позиции и сектори. Друг проблем е, че близо 60% от завършилите университетите в ЕС са жени, но те съставляват по-малко от 33% от учените и инженерите в Европа.
Коя е българската жена предприемач?
Към момента само 1 от 10 жени се занимава с предприемачество, което е 3 пъти по-малко, отколкото при мъжете. Жените, от друга страна, контролират около 70% от глобалните потребителски разходи. Българската жена-предприемач е на средна възраст 30-39 г., семейна с деца, с висше образование, най-често икономическо или инженерно. Най-голям е делът на жените в сектор „Търговия”- 40%, а най-малък- 1%, в занаятите. Жените ръководят обикновено малки фирми с до 9 служители. 13% от българските жени стоят начело на големи компании с над 250 служители. Задълбочени анализи доказват, че участието на жените в бизнеса допринася за ръст в оперативните печалби, вземат се по-добри решения, средата е по-балансирана и т.н.
Доверие към мъжете
Почти двойно е доверието към мъжете предприемачи, сочи проучването на Сова Харис. 26.1% от интервюираните признават, че се доверяват „на мъже-предприемачи, собственици на фирми", срещу 10.3% за "на жени-предприемачи, собственици на фирми".

55.8% вярват, че жените и мъжете имат равен старт при започването на собствен бизнес в България. 23.6% са на мнение, че жените срещат спънки заради пола си. 19,2% са убедени, че една жена среща повече административни трудности, отколкото един мъж. Може би най-притеснителен е резултатът, че 16.9% от запитаните отговарят, че жените не получават разбиране и подкрепа от близки и приятели.
Целите
В случай на законодателство, осигуряващо балансирано представителство на мъже и жени в бордовете на публичните компании, каква е реалистичната цел? Това е въпрос в изследване на Евробарометър, проведено в 27 държави членки на ЕС (в България са интервюирани 1.006 души)

В текста са използвани данни от презентациите на Виолета Станичич, ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България, и на Радка Стаменова, член на ИС на БТПП и президент на БАЖП и BPW International Sofia. Те бяха представени по време на кръгла маса „Ден на равното заплащане на жените и мъжете”.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053