EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Малките фирми с 50% просрочени вземания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Малките фирми с 50% просрочени вземания

mail12:10 | 30.11.2011прегледи 571 коментарикоментари 0


Повече от половината фирми у нас имат над 50% просрочени вземания, като плащанията се забавят от месец до към 2 години. Това сочи национално изследване сред 1000 български предприятия, проведено по поръчка на Института за икономически изследвания при БАН.
В частта „Междуфирмена задлъжнялост” са изследвани основно микро и малки предприятия, защото те са гръбнакът на българската икономика, заяви Галя Тасева, докторант на Института за икономически изследвания при БАН. Такива са 65% от всички проучени фирми, заети в търговията, промишленоста, транспорта, строителството, хотелиерство, ресторантьорство и селско стопанство, каза тя. И добави, че делът на просрочените вземания сред малките предприятия е от 50 до 90 на сто, което се отразява изключително зле на тяхната ликвидност.
Общо за страната, над 60% от фирмите имат повече от 10 на сто просрочени вземания, като средно 5.25% от тях ги отписват, сочи още изследването. Основните причини за това са: недостигът на пари сред длъжниците, които трудно събират и собствените си вземания, липса на алтернативни източници на финансиране, недобре работещите законови механизми за защита на кредиторите и стремежът към продажби, независимо от риска, става ясно от анализа на получените резултати.
Фирмите се въздържат да събират вземанията си, защото това е дълъг процес с високи разходи и ниска възрващаемост, смята докторантката на Института. Според Тасева обаче това води до верижна реакция на междуфирмената задлъжнялост – съкращаване на работни места, свиване на потреблението и като цяло - по-малко приходи в бюджета.
Проучването се реализира по проект: „Развитие потенциала на докторанти и млади учени за интердисциплинарни социално-икономически изследвания”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” чрез Европейския социален фонд. Анкетирани са 3000 домакинства и 1000 предприятия с 15 отделни групи въпроси, свързани с общото икономическо състояние в страната, данъчната тежест, конкурентоспособността и др.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg