EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Малки хитрости: Как се пържи дребна риба?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Малки хитрости: Как се пържи дребна риба?

mail16:30 | 03.06.2014прегледи 2308 коментарикоментари 0


Сп. Меню

• Дребните риби се почистват от вътрешностите, ако са по-дълги от 7 см. С тънък остър нож се прави разрез по корема до главата и с пръсти се издърпват хрилете заедно с вътрешностите. Измива се добре и се слага в купа със студена вода и кубчета лед за около 15 мин., докато рибата се изстуди и се втвърди. Отцежда се и се подсушава.

• Изборът на подходящата мазнина за пържене е изключително важен. Олиото трябва да има колкото може по-висока точка на димене. Такива са рафинираните масла от слънчоглед, фъстъци, рапица, царевица, гроздови семки. Нерафинираното олио изгаря бързо при много висока температура и прави храната вредна. Ако сте изпуснали момента и олиото задими в тигана, преди да сте сложили рибата, по-добре го изхвърлете.

• Олиото в тигана трябва да бъде на слой между 1,5 и 2 см.

 

• В найлонов плик се смесват 1 ч. ч. брашно – царевично или пшенично, и 1 ч. л. смляна морска сол. По желание може да се добави и ½ ч. л. смлян черен пипер и ¼ ч. л. чесън на прах. Рибата се пуска на порции в плика, разтръсква се добре и се изважда. Изтупва се от излишната панировка.

• Подходящата температура за перфектната пържена риба е 180° С. Най-добре и точно се определя с термометър, но ако нямате, пуснете кубче хляб. Ще се зачерви за точно 10 сек., ако температурата е 180° С.

 • Не бива да се пържи наведнъж голямо количество риба, защото температурата в тигана ще спадне и рибата ще стане мазна и мека. Ако спазвате правилото да не покривате повече от половината от повърхността на тигана с риба, резултатът ще е отличен. Когато се зачерви от едната страна, рибата се обръща от другата. Когато е готова, се променя звукът при пърженето. Рибата не бива да се препържва.

• След като рибата се зачерви, сложете я да се отцеди върху метална решетка, под която има кухненска хартия. Така рибата ще остане хрупкава. Ако я сложите направо върху хартията, ще се запари.

• Ако загреете предварително фурната на 50° С, ще може в нея да съхраните изпържената риба топла, докато приготвите цялото количество.


Тагове: риба, пържене
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg