EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Малки фирми & общини плащат 40% по-скъп ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Малки фирми & общини плащат 40% по-скъп ток

mail12:30 | 26.03.2015прегледи 971 коментарикоментари 0


Анализ на energienpazar.bg показа, че през 2014-та година малките и средни предприятия и обществените организации са заплащали с около 40 на сто по-скъп ток в сравнение с големите стопански клиенти, купуващи енергия на свободния пазар.
По данни на Националния статистически институт (НСИ) този сегмент консумира около 30% от електроенергията в България. Въпреки това, тези небитови потребители, присъединени към мрежата на ниско напрежение, все още могат да купуват електроенергия единствено по цени, определени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Т.е. малкият бизнес и публичноправните организации (общини и др.) не могат да се възползват от по-ниските цени поради ограничения, наложени в правилата за търговия (в противоречие със Закона за Енергетиката).
До 40% по-скъп ток по регулирани цени
Проучването на energienpazar.bg показа, че потребителите с тритарифни електромери са заплащали средно по 16,5 стотинки (без ДДС) за киловатчас за електроенергия по регулирани цени. За сравнение, средната цена за клиенти на свободния пазар през 2014-та година е около 8 стотинки за киловатчас. Към нея се прибавят 1,9 стотинки такса „Задължения към обществото“, която потребителите на свободния пазар задължително заплащат. Дори и с тази допълнителна тежест, средната цена на киловатчас на либерализирания пазар през 2014-та година е била от порядъка на 10 стотинки на киловатчас, сочат данните на проучването. Таксите за мрежови услуги (пренос и разпределение) са еднакви за всички клиенти, независимо дали купуват електроенергия по регулирани или свободно договорени цени.
Така направената сметка показва, че цената на един киловатчас за малките стопански потребители на регулирани цени е с 40 на сто по-висока от цената за потребителите, излезли на свободния пазар.
По-качествено обслужване и конкурентни цени
По закон от 2007-ма година насам всеки клиент би трябвало да може да избере свободно доставчика си. В момента обаче подзаконовите процедури дават реално тази възможност само на няколко хиляди стопански клиенти, предимно на средно и високо напрежение. Управляващите направиха заявка това да стане възможно за всички, включително и домакинствата, до края на годината.
Всички клиенти трябва да имат възможност за избор. Преминаването на свободния пазар не означава задължително и автоматично по-ниски цени на електроенергията. По примера обаче на други либерализирани услуги, като например мобилните комуникации, конкуренцията ще стимулира доставчиците да повишат качеството на обслужване, от където ще произтека ползи за клиентите.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150