EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Малки модулни реактори у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Малки модулни реактори у нас

mail17:15 | 22.02.2021прегледи 3023 коментарикоментари 0


„АЕЦ Козлодуй - Нови мощности“ и американската компания „НюСкейл“ (NuScale Power) са подписали Меморандум за разбирателство за изследване на възможността за осъществяване на ядрена технология, базирана на малки модулни реактори у нас. Подписаният в края на миналата година документ е в резултат на решение на Министерски съвет. Целта му е да предостави необходимата информация, която да обоснове възможността за изграждането на нова ядрена мощност на площадка АЕЦ „Козлодуй. Споразумението предвижда и разработването на конкретен график за подготовка, изработване, доставка на модулите и реализация на проекта, икономически и инженерни анализи и даване на конкретна цена за специфичен проект. "НюСкейл пауър" ще помагат и за лицензирането и други взаимно договорени дейности за потенциално изграждане на техен проект в АЕЦ "Козлодуй". 

Малките модулни ядрени реактори са бъдещето на ядрената енергетика и беземисионното производство на електрическа топлинна енергия. Те са с изключително високо ниво на безопасност, като се разработват и варианти за изграждане в непосредствена близост или дори в рамките на големите градове. Един такъв реактор, изграден в София, е способен да намали драстично сметките на столичани за топлоенергия. Това заяви в интервю за БГНЕС енергийният експерт Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум.

Малки модулни ядрени реактори

На 18 февруари стана известно, че „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ е подписала с американската компания NuScale Power, LLC Меморандум за разбирателство.

„Малките модулни ядрени реактори са с единични мощности на модулите от 30-50 МВт електрически, но комбинацията от няколко модули може да състави атомна централа с общо мощност дори до 500 МВт. Тяхната конструкция позволява да се механизират редица операции по зареждане на горивото. Те могат да работят в преходен режим и да участват като регулиращи мощности. Имат изключително високо ниво на безопасност, защото са съоръжени с няколко бариери на защита и с напълно пасивни системи за безопасност. Заради високото си ниво на безопасност се предполага че те ще могат да се монтират дори в центрове на големи градове, между жилищни сгради“, обясни Иван Хиновски.

Освен американците, които са най-напред в разработването на такива технологии, работят още руснаци, японци и китайци. Все още няма работещ такъв реактор, но пред лицензиране от NRC в САЩ се подготвят няколко пазарни образци, които всеки момент ще получат лиценз за строителство. Тези проекти са концентрирани основно в САЩ.

„Голямото предимство на малките модулни реактори е, че ще се използват изключително широко и за производството на топлинна енергия. Себестойността на топлоенергията от един такъв реактор е под една трета от тази, която плащат днес столичани“, подчерта Хиновски.

Според него именно този тип реактори са бъдещето на ядрената енергетика, ако тя се развива. „Големите реактори имат редица предимства, но губят битката, защото става дума за скъпи инвестиционни проекти, изискващи дълъг период на възвращаемост на вложените средства. Малките са много по-евтини, изплащат се по-бързо и могат да се използват за производството и на водород, и на евтина топлинна енергия“, посочи енергийният специалист.

Иван Хиновски е категоричен, че, „ако в България има някакъв политически разум, тя трябва да се обърне към един такъв модел на развитие на ядрената енергетика“.

А предимствата са: слага се край на емисиите парникови газове, цената на енергията пада драстично според болшинството експертни анализи. „Тази топлинна енергия е ниско потенциална, тя се явява като субпродукт на основното производство на електроенергия в режима комбинирано производство. Но поради особено важния проблем с редукцията на емисиите от отоплението на големите градове аз прогнозирам рано или късно преход към отопление от такива ядрени източници“, обясни експертът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1033